Sverigedemokrater med vitmaktkopplingar

19 juli 2010

Inrikes, Nyheter

De sverigedemokratiska kandidaterna till årets riksdagsval sägs vara helt frikopplade från den så kallade vitmaktrörelsen. Tidningen Expo har gjort en undersökning som visar motsatsen: upptill ett femtiotal valkandidater för SD har förflutna eller nuvarande nazistsympatier, något som partiet inte vill låtsas om.

Expos undersökning av Sverigedemokraternas valkandidater pågår under hela sommaren och man har just lagt upp den första artikeln på hemsidan. Den avslöjar bland annat att vissa valkandidater är aktiva på nazistiska nätforum, andra har nyligen varit medlemmar i Nationaldemokraterna, ett parti som SD själva kallar för ”kryptonazister”. Den visar också att några av årets kandidater donerat pengar till nazistiska organisationer, bland annat till den militanta nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen.
Internationalen talar med Alexander Bengtsson som lett undersökningen. Han är förvånad över resultatet.
– Lite förvånad är jag faktiskt. Jag trodde inte att så många som femtio personer skulle ha dessa sympatier då man gång på gång sagt i media att man rensat ut all sådan historia.
– Samtidigt är det inte så förvånande eftersom Sverigedemokraternas politik går hand i hand med vitmaktrörelsen. Sverigedemokraterna och vitmaktrörelsen är de enda som talar om ”massinvandringen”, ”svenskfientligheten” och om ”islamiseringen” av samhället.

Varför gjorde ni den här undersökningen?
– Det ligger i Expos bevakningsområde att hålla koll på Sverigedemokraterna. Särskilt intressant är det eftersom Jimmie Åkesson deklarerade när han blev partiledare att partiet helt och hållet tagit avstånd från extremismen som fanns i paritet förflutna. Men undersökningen visar att det finns personer som varit i partiet eller anslutit sig på senare tid som har tydliga kopplingar till vitmaktrörelsen.

Kan detta påverka SD:s väljarresultat?
– Ja det tror jag. Om man tittar internationellt så har partier med så kallade ”bruna rötter” svårare att bryta igenom, än de som kommer från till exempel skattemissnöjeshållet. Sverigedemokraternas bruna rötter har alltid varit deras akilleshäl.

Reflekterar det väljarna?
– Det är det jag menar. Tittar man på andra länder är väljarna benägna att rösta på främlingsfientliga partier, men inte om kopplingarna till vitmaktrörelsen är för stark. Så det är klart att det här kan skada SD om det får uppmärksamhet i andra tidningar än Expo och Internationalen.
Det här är första artikeln Expo publicerar om undersökningen, där de redogör för de tio första kandidaterna. Inom kort kommer ytterligare artiklar att går igenom resterande fyrtio, eller fler, kandidater.
Granskningen fortsätter under sommaren och allt läggs upp på Expos hemsida expo.se.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.