Löfte om frigivning

19 juli 2010

Nyheter, Utrikes

Den iranska regeringen lovar nu att Mansour Osanloo, som sitter fängslad i Iran för fackligt engagemang, ska släppas fri. Bra, men inte gott nog, skriver de internationella fackfederationerna ITF och ITCU till presidenten.

I ett brev till den iranske presidenten välkomnar ITF och ITCU budskapet, men påpekade samtidigt att deras klagomål på Irans överträdelser mot fackaktivister inte kommer tystas av det efterlängtade frikännandet av Osanloo. De undertecknande för de båda fackorganisationerna trycker också på presidenten att agera i frågan om alla övriga fackrepresentanter som på helt orättfärdiga grunder fortfarande sitter fängslade för fackliga aktiviteter.

Mängder av protester
”Vi vill påminna dig om att vi har anordnat mängder av protester över de senaste åren och månaderna som respons till avrättningen av fackaktivisten Farzad Kamangar, och andra som blivit arresterade, trakasserade och hotade för att de utfört helt vanliga fackliga uppgifter. Även om vi välkomnar frikännandet av Mansour Osanloo, kommer vi inte acceptera detta som en ursäkt att fortsätta bestraffa andra”, skriver de.
De kräver också att få veta exakt när Osanloo ska släppas fri, en fråga som ännu inte fått något svar.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.