Ica-butik bojkottar israeliska varor

04 juli 2010

Inrikes, Nyheter

”Det jag gjort är inte mycket. Inte alls. Det är inte ens svårt – det är enkelt. Men, det är något. Och alla ”good men” kan göra just detta: Något! Det är när vi väljer att se åt ett annat håll och göra ingenting, som världen blir en sämre plats.” Dessa ord är Ica-handlaren John Curovacs, som nu bojkottar israeliska varor i sin butik i Växjö.

”Tidigt på morgonen den 31 maj bordades ett av fartygen i Frihetsflottan, på väg till Gaza med förnödenheter, av israelisk militär. Nio aktivister dödades, flera av dem var journalister. Uppgifterna om hur våldet uppstod har gått isär.” Detta skriver organisationen Ship to Gaza på sin hemsida efter bordningen av det största fartyget, Mavi Marmara i maj.
Upprördheten efter Israels stormning av Ship to Gaza konvojen har lett till starka reaktioner bland människor över hela världen och både fackförbund, NGOer, regeringar och vanliga människor har reagerat. En av de som gjort något konkret är Ica-handlaren John Curovac på ICA supermarket, Cityhallen i Växjö som nu tagit initiativet att bojkotta israeliska varor i butiken.
John Curovac kommer från Bosnien och fick som 16-åring uppleva krigets fasor och den utsatthet och maktlöshet som följde med detta. ”Hela min familj var utlämnad till andras godtycke – andra bestämde om vi skulle få leva eller inte. Det som hände mig då, förändrade mig som människa och mitt liv”, säger han i ett uttalande som Internationalen tagit del av. John Curovac tror därför att han troligtvis mer än andra, kan sätta sig in i judars och palestiniers situation – nu och i historien.
Internationalen fick en intervju med John Curovac som här berättar om bakgrunden till bojkotten.
Varför genomför du denna bojkott?
– Någon måste börja, någon måste vara först. I och med min bakgrund har jag liknande erfarenheter som både det judiska och det palestinska folket, eftersom jag kommer ifrån Bosnien. Den stad jag kommer ifrån var under belägring i tre år och 1992 hade jag som 16-åring ett gevär riktat mot min panna. Är man 16 år gammal och råkar ut för detta kan man mycket väl leva sig in i hur dessa människor i Gaza har det.
Vilka reaktioner har du fått?
– Överväldigande positiva. Både genom nätet och i butiken. En Facebookgrupp ”Vi som stödjer Ica-handlaren” har bildats som efter bara tre veckor har 6 000 medlemmar. Det finns dock en liten del som är extremt aggressiva. Ica ställer sig neutrala i frågan.
Lobbar du för att andra ICA-handlare också ska bojkotta israeliska varor?
– Absolut, men det är snarare enskilda konsumenter som kan påverka mer.
Vad händer nu?
– Just nu väntar jag besök från Stockholm. Befolkningen i Gaza har skrivit ett tackbrev till mig som jag ska ta emot denna vecka. Brevet ska överlämnas genom en Gaza-flykting som kom till Sverige för en månad sedan.
Enligt en artikel i Smålandsposten så har den Israeliska ambassaden reagerat. Staffan Ekengren, presschef på Ica AB i Stockholm, säger att israeliska ambassaden hört av sig och ställt frågor kring Växjöbutikens bojkott.
– Frågorna handlade om vilken hållning Ica centralt har och det har vi berättat. Vi handlar med leverantörer, inte med stater och regeringar. Vi följer FN:s regler och vad den svenska regeringen säger om handelsrelationer, säger han, enligt artikeln.
Staffan Ekengren påpekar också att det som hänt i Växjö inte är något som Ica centalt lägger sig i.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.