Facklig kamp mot nedskärningar

19 juli 2010

Inrikes, Nyheter

Storbritanniens fack skakas om av den ”nödbudget” som finansminister George Osborne lade fram den 22 juni och nu planerar de hur de ska bemöta de kommande nedskärningarna. De tvingas dessutom mobilisera för att försöka stoppa ett förslag till en lag som skulle göra det svårare att strejka.

Förra veckan samlades ett hundratal representanter från den stora fackföreningen PCS, som organiserar anställda i både offentlig och privat sektor, för att diskutera hur de skulle bemöta ”de mest drakoniska offentliga nedskärningarna i mannaminne”, som facket uttryckte det.
Beräkningar visar att omkring 725 000 jobb i den offentliga sektorn kommer att gå förlorade på grund av den nya budgeten, samtidigt som löner och bidrag för flera samhällsgrupper kommer att frysas under några år. 11 miljarder pund ska sparas in på det sociala skyddsnätet och momsen ska höjas med 20 procent.

Förlorade arbetstillfällen
Sedan 2004 har redan tiotusentals arbetstillfällen för tjänstemän och offentliganställda gått förlorade och löneökningarna har legat flera procent under inflationen de senaste åren.
PCS, som kritiserats i tidningen the Guardian för att de tagit ut sina medlemmar i strejk mot de kommande försämringarna av tjänstemännens villkor, menar att både jobb, löner, pensioner och tjänstemännens särskilda kontrakt är under attack och att de nu måste planera för kampanjer ”på en skala vi inte sett på årtionden”.
Dagen innan ”nödbudgeten” – som fick stort stöd bland de församlade ministrarna under G20-mötet – krävde företagsrepresentanter omröstning om en ny lag som skulle göra det svårare att strejka. Ett minimum av 40 procent av arbetsstyrkan måste delta i omröstning om strejk för att resultatet ska vara bindande, enligt förslaget.
Både journalister och fackrepresentanter menar att det inte är en slump att förslaget lades just nu, när några av Storbritanniens mest drastiska nedskärningar någonsin precis ska påbörjas.
I juni kommenterade regeringen att den inte hade några planer på att ändra strejklagarna, men förra veckan kom rykten via media att en ändring ändå fanns på dagordningen. Transportfacket RMT reagerade genast och kallade det för en ”krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen” och förväntar sig en tvärfacklig gemensam protest.

Kommer dra åt snaran
– ConDems [de konservativa och liberaldemokraterna] vet att den absolut största motståndskampanjen mot deras planer på åtstramningar och nedskärningar kommer att komma från fackföreningarna. De är rädda och försöker nu dra åt snaran av anti-fackliga lagar kring arbetares halsar för att kväva motståndet, sade generalsekreteraren Bob Crow till tidningen The Independent.
Den fackliga federationen TUC förklarade att de inte såg detta som det största hotet just nu, då regeringen officiellt förnekat att de planerade några lagändringar, men att de självklart skulle göra motstånd mot alla eventuella inskränkningar.
PCS menade att lagändringen måste sättas in i sammanhanget med nedskärningarna.
– Koalitionsregeringen har inte slösat någon tid på att börja nedmontera den offentliga sektorn bit för bit, så vi slösar ingen tid innan vi börjar planera hur vi ska slå tillbaka, sade PCS:s generalsekreterare Mark Serwotka i ett uttalande.

Linn Hjort
linn@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.