”Vi känner oss otrygga i vårt eget land”

04 juli 2010

Nyheter, Utrikes

Förföljelser av de sociala rörelsernas aktivister i Iran går in i en ny fas. Attacker som har blivit mer brutala genomförs även på offentliga platser och av paramilitära styrkor. Nyligen kidnappades och misshandlades svärdottern till den fackliga aktivisten Mansour Osanloo.

Mansour Osanloo, ordförande för det oberoende bussförarförbundet, har nu suttit fängslad i fyra år efter falska anklagelser, trots omvärldens många och massiva protester. Han dömdes till fem år fängelsestraff. På grund av hans försämrade hälsotillstånd har det spridits rykten om hans villkorliga frigivning.

Kidnappades
Men innan hans fru, Parvaneh Osanloo, kunde kontrollera ryktet, blev deras svärdotter brutalt attackerad i Tehrans tunnelbana och kidnappad av okända män. Enligt Parvaneh Osanloo var hennes svärdotter Roya Samadi på väg till sitt jobb då hon blev misshandlad av flera män som tog henne med sig till en okänd plats, där de fortsatte att misshandla henne. Familjen har inte lämnat någon detaljerad information om trakasserierna som Roya Samadi utsatts för, men har beskrivit de skador som hon lider av.
– Hon är fortfarande i chock. De som misshandlade min sons fru lämnade henne på en gata efter 4-5 timmar kidnappning. Hon var gravid i andra månaden vid händelsen och enligt läkare har hon förutom att hon fått skador på grund av slag mot huvud och rygg, förlorat barnet, säger Parvaneh Osanloo.
– De ville tvinga henne att skriva under ett dokument där hon försäkrar att hela familjen ska lämna landet och aldrig återvända om Osanloo friges. Vi förstår inte hur vår unga svärdotter skulle kunna ta ett sådant beslut, säger hon till medier.
Vidare förklarar hon i en intervju att hennes sons fru inte har något med Osanloos politiska aktiviteter att göra.
– Hon är bara en familjemedlem som sköter sitt eget liv. Men det är inte första gången någon av vår familj hotas och trakasseras. Min svärdotter har träffat sin svärfar bara under några timmar vid sin förlovningsfest. Sedan dess har han suttit i fängelse.

Sonen förhördes
Parvaneh Osanloo, som har kämpat i flera år för bussförarförbundets fängslade medlemmar, säger till iranska medier att hon vill att omvärlden ska vara medvetna om de otäcka som pågår i Iran.
Drygt en vecka efter svärdotterns kidnappning har polismyndigheter kallat in Osanloos yngsta son till förhör. Hon bad arbetar- och mänskliga rättighetsorganisationerna att ”hålla ett öga på hennes familjemedlemmars öde”.
– Jag säger till alla att vi inte känner oss trygga i vårt eget land. Vi har ingen att vända oss till för att få skydd. De krafter som kidnappade min sons fru markerade att de kan göra vad som helst. Våra liv är i fara.
– Under många år har vi anmält alla hot och trakasserier till myndigheter i Iran men de struntar i anmälningarna. Om någonting händer någon av oss, då ska ni veta att det är iranska myndigheter som bär ansvaret.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.