”Regeringen måste agera i frågan!”

04 juli 2010

Nyheter, Utrikes

Klädjätten H&M betalade bara 585 kronor i skatt till Bangladesh år 2008, trots att Bangladesh är ett av deras största inköpsländer. Den rättmätiga summan skulle ligga mellan 50 och 100 miljoner kronor. Samtidigt gjorde företaget en vinst på 21 miljarder kronor samma år.

– H&M följer OECD:s riktlinjer och gör egentligen ingenting olagligt, men det är omoraliskt. Regeringen måste reagera, säger Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare på ActionAid till Internationalen.
Det är organisationen ActionAid som med rapporten Made in Bangladesh. Hur H&M smiter med skatten visar hur H&M med godkända företagsregler undkommer att betala skatt i ett av sina största inköpsländer.
Trots att H&M indirekt har stor verksamhet i Bangladesh finns de inte registrerade som företag i landet. 2006 skapade man nämligen ett nytt bolag, som inte heller ligger i Bangladesh, men som köper alla kläder därifrån, och på så vis undkommer man beskattningen.
– Det här är ett väldigt utbrett fenomen. Bangladesh går minste om 50-100 miljoner kronor i skatteintäkter bara från H&M. Tänk vad alla företags skattepengar kunde göra för det fattiga landet, säger Ylva Jonsson Strömberg från ActionAid när Internationalen talar med henne.

Mycket fattigt land
För trots de arbetstillfällen som företagen skapar, förblir landet mycket fattigt. Företagen smiter iväg med sina skattepengar och staten kan aldrig bygga upp en ordentlig samhällsstruktur. H&M:s omsättning är större än hela den bangladeshiska statsbudgeten.
– Det vi vill uppnå med den här rapporten är att sätta press på regeringen. I ett och ett halvt år har vi försökt få till en dialog med dem, men mötts av tystnad.
Biståndsminister Gunilla Carlsson har en uttalad policy att företagsverksamhet i tredje världen är bra just för att skatteintäkterna hjälper bygga upp de fattiga länderna och då måste man ta i tu med de här problemen, säger Ylva Jonsson Strömberg.
ActionAid vill att företag ska bli tvungna att redovisa vilka vinster och kostnader de har i varje land, så kallad land-för-land-redovisning. De vill också ha ett automatiskt informationsutbyte med andra länders skattemyndigheter, samt ett öppet, genomskinligt informationsflöde mellan länder så att även Bangladesh har en chans att utkräva de skatteintäkter man går minste om.

Varför får inte problemet med företags skattesmitning mer uppmärksamhet?
– Därför att det är så svårt att få fram den här informationen. Vi har lagt ner jättemycket tid på att komma fram till siffran 585 kronor. Det finns ingen ordentlig transparens i systemet.

Kan det till och med betraktas som smart?
– Ja, det gör det säkert, inom finansvärlden. Inom det fält jag arbetar ser vi det som oetiskt. H&M har en uttalad policy att vi är ”the good guys”. Visa det då, vill vi säga. Registrera ett inköpsbolag i Bangladesh och betala skatt där.
– Det är dags för regeringen att agera i den här frågan. Det är inte H&M:s roll att lösa problemen, de har bara ett moraliskt ansvar. Det är regeringens ansvar att pressa företagen att bli bättre aktörer på marknaden.

Katarina Wikström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.