”Omänsklig sjukförsäkring”

19 juli 2010

Inrikes, Nyheter

”Vi behöver de friska på vår sida som kämpar tillsammans med oss, det kostar oss massor i form av ännu mer sviktande hälsa men vad har vi för val? Lägga oss ner och dö eller kämpa emot – vi har valt att kämpa!” Dessa ord kommer från Ann Katrin Persson, medlem i nätverket Sjukupproret för allas välfärd i samhället, som Internationalen talat med.

Tisdagen den 22 juni höll nätverket Sjukupproret för allas välfärd i samhället tillsammans med en rad andra organisationer en sittprotest på Försäkringskassans kontor runt om i Sverige. Aktionen är en reaktion på ett samhällsklimat som slår hårt mot sjuka och utsatta, enligt nätverket. Målet är att få till stånd en rättssäker och human sjukförsäkring som sätter individen i centrum.
Ann Katrin Persson är medlem i nätverket och är en av de privatpersoner som har engagerat sig i kampen mot en orättvis behandling av sjuka.
Tillsammans med flera andra har hon arrangerat denna sittprotest och deras vilja är att få ett slut på utförsäkringarna. De menar att den nya sjukförsäkringsreformen är anledningen till att många sjukskrivna numera lever på existensminimum. Genom Facebookgruppen ”Sittprotest mot den omänskliga sjukförsäkringen” har man lyckats värva och engagera många personer i hela landet, de flesta i Gävle, Jönköping och Helsingborg.
– Det som händer är helt tokigt, folk dör ju av de här nya reglerna. Vi vill att folk ska veta hur tokigt det här är, säger Ann Katrin Persson i en artikel i tidningen Arbetaren.
Internationalen fick en intervju med henne.

Hur gick det på sittprotesten som hölls den 22 juni?
– Den gick jättebra, vi blev fler än vad vi väntat oss. Det dök upp folk på Försäkringskassan som inte haft kontakt med oss som organiserat personligen. Det kom sjuka men även friska som kände att de ville ställa upp och stödja oss i vår protest och mot de dåliga besluten regeringen tagit. Vi delade ut flygblad, pratade med folk om hur vi blir behandlade och kände att vi fick positivit gensvar tillbaka. Försäkringskassans chef i Gävle kom ner och pratade personligen med oss också.

Vilken respons har ni fått?
– Lite olika respons runt om i hela landet blev utslaget. Gävle, Skövde och Helsingborg fick besök av media som gjorde olika reportage om sittprotesten mot de omänskliga sjukreglerna, men det fanns också folk på olika försäkringskassor runt om i landet som inte blev uppmärksammade. Här i Gävle gjorde både radio, teve och tidningar intervjuer. I det stora hela gick det bra måste jag säga, vi blev hyfsat uppmärksammade.
– Fast det är svårt som sjukgrupp att organisera sig då man ofta är för sjuk för att orka delta i demonstrationer. För några dagar sedan var det en tjej som ringde mig som sett mig i tidningen och hört i radion, hon ville också vara med och protestera i framtiden om något nytt hände. Det är roligt att vi rört om i grytan.

I ert pressmeddelande talas det om 140 personer om dagen, vad är detta för siffra och vad handlar den om?
– Husmark, Axén och Reinfeldt med flera (alliansen) säger om och om igen att under Socialdemokraternas regeringstid så förtidspensionerade de 140 personer om dagen, men det är en ren lögn och fabricering med siffror. När de räknat ut 140 personer om dagen har man också räknat in folk som arbetat till 75 procent, 50 procent och 25 procent samt de som gått på aktivitetsstöd.
– Regeringen anser med andra ord att till exempel de som jobbat 75 procent och haft sjukersättning 25 procent har stått utanför arbetsmarknaden. Det är ju en ren lögn! Titta gärna mer inne på webbsidan myter.tk så hittar ni tabeller och liknande, samt en massa annat runt sjukförsäkringen som inte stämmer med vad regeringen talar om.

Planerar ni fler protester?
– Vi hade en protest måndagen den 28 juni: ”Sjukupproret för ALLAS välfärd i samhället”. Vi samlades på Mynttorget mellan klockan 14.00 och 16.30, och vi kommer att ha en till likadan protest nu den 21 augusti, troligtvis samma tid och plats.

Vad händer härnäst?
– Vi planerar inför nästa demonstration i augusti.
– Fast just NU ska jag vila min sjuka kropp och återhämta mig för det är på tok för jobbigt att vara sjuk och organisera sådana här demonstrationer. Vi behöver de friska på vår sida som kämpar tillsammans med oss, det kostar oss massor i form av ännu mer sviktande hälsa men vad har vi för val? Lägga oss ner och dö eller kämpa emot – vi har valt att kämpa!

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

För mer information gå in på www.resurs.ning.com
och
www.socialamedborgargardet.ning.com

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.