Strejkande VM-värdar jagade av kravallpolis

21 juni 2010

Nyheter, Utrikes

18 000 anställda på det halvstatliga elföretaget ESKOM i Sydafrika planerar att gå i strejk från 18 juni om deras lönekrav på 18 procent inte tillgodoses. Arbetarna är medlemmar i NUM, gruvarbetarfacket.

Detta är bara en av de ”incidenter” som hotar den sydafrikanska regeringen med VM-baksmälla långt innan finalen. Flera strejker bland korttidsanställda VM-värdar och säkerhetsvakter sprider redan förstämning bland politiker. Och nya strejker hotar sedan entreprenörer frångår lönelöften, dröjer med utbetalningar och inte organiserat hemresor till kåkstäder efter matcherna. Om inte detta är ordnat får den som varit VM-värd under

matchkvällen vänta under bar himmel tills morgonen därpå.
I Kapstaden, där strejk utbröt i söndags och polisaspiranter sattes in som strejkbrytare, jagades hundratals demonstrerande timanställda vid ”Stallion Security” iväg av kravallpolis, liksom i Durban förra veckan under matchen mellan Tyskland och Australien, då två arbetare skadades av gummikulor.
Innan VM har media pumpat ut kravet på borgfred i patriotismens namn. Regeringen har gjort sitt yttersta för att saluföra ett VM som förenar alla sydafrikaner. Detta punkteras nu av strejker och protester bland anställda som sviks av fräcka profitörer. Idag (15/6) avslöjar Cape Times att statliga myndigheter köpt VM-biljetter till sina toppfunktionärer för minst 11 miljoner rand, trots att detta sades vara absolut förbjudet.
”Fotbollen är vår – Korruptionen är deras!”, är en kommentar på sydafrikanska bloggar.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.