Strejk på Honda bilfabrik

07 juni 2010

Nyheter, Utrikes

1 900 arbetare på den japanska Hondafabriken i Foshan nordväst om Hongkong har strejkat sedan 21 maj för högre löner och bättre arbetsvillkor.
I tisdags gick de enligt uppgifter tillbaka till arbetet med lönehöjningar.

Honda i Foshan tillverkar bildelar och servar fyra bilfabiker i Kina. Alla har stått stilla under strejken.
Strejken på jättefabriken i sydöstra Kina har ”plötsligt och oväntat blivit en symbol för nationens kamp med ojämlika inkomster, växande inflation och snabbt ökande huspriser”, skriver New York Times, och tillägger: ”efter åratal av att ha tvingats till tolvtimmarsdagar sex dagar i veckan i monotona låglönearbeten i industrin har Kinas arbetare börjat slå tillbaka”.
En chock för biljätten Honda, näst störst efter Toyota, och som gör 650 000 bilar per år i Kina, anser ekonomijournalister. Kina har länge ansetts som ett bra land att bygga fabriker i, stabilt och med gott om billig arbetskraft.
Enligt mediarapporter är det brist på arbetskraft i Kinas kustregioner, där många biltillverkare har sina anläggningar, något som anses ge arbetarna möjlighet att kräva högre löner och bättre behandling.
Tillvaron för arbetarna i södra Kina är outhärdlig på grund av den ständigt ökande inflationen, skriver amerikanska Peace and Freedom Party Labor Committee, som under strejken också uppmanade till internationellt stöd till de strejkande arbetarna.

Gunvor Karlström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.