Sommaren möttes av inspiration

28 juni 2010

Reportage

När Socialistiska Partiet i Stockholm höll sin sedvanliga sommaravslutning i Tantolunden förra veckan talade Dror Feiler och Kim S. Aguayo, som båda var med på Ship to Gaza-resan.
– Det var en otrolig känsla – en väldigt overklig känsla, sade Dror Feiler om den första delen av resan, som slutade i ett blodbad.

Efter en lång och arbetsam vår samlades Stockholmssocialisterna kring ett långbord dukat med smörgåsar och dryck i den grönskande kolonilotten Tanto. Israels attack mot Ship to Gaza-flottiljen är årets hittills politiskt viktigaste händelse och med anledning av detta hade de två deltagarna bjudits in till mötet för att berätta om vad som hände.
Även om alla närvarande läst spaltmeter om attacken och de allra flesta dessutom deltagit i den väldiga protestdemonstrationen i Stockholm som arrangerades samma dag attacken skedde, var ändå Dror Feilers och Kim S. Aguayos ögonvittnesskildringar skakande. Dror Feiler beskrev hur Ship to Gaza långsamt startades upp för att sedan bli en internationell rörelse som stöddes av tusentals personer och som fick hela världen att involvera sig i resan.
– Då, i början av resan, var vi inte medvetna om vad som skulle hända och vilken inverkan det som hände skulle få för världspolitiken, menade Dror Feiler.
Men inverkan blev det, och av enorma mått.
Kim berättade om en 19-årig kvinna från Mavi Marmara hon mötte i fängelset. Den unga kvinnan skulle hjälpa en skottskadad med att stoppa blodflödet, och slet av den skadades tröja för att använda som blodstoppare. Då såg kvinnan alla de andra hålen i den skadades kropp. Den 19-åriga kvinnan var nästan inte kontaktbar av chock när Kim mötte henne i fängelset.
Lagom till att sommaren kommit till Sverige har Israel meddelat att de lättar på blockaden till Gaza. Palestinaaktivister är så klart inte nöjda med det och hösten utlovar ett ännu mer intensivt kampanjande för Palestinas – och i förlängningen hela världens – sak. Mycket av kraften till detta kommer från just Ship to Gazas spektakulära insats.
Stockholmssocialisternas sista möte innan sommaren blev ett av inspiration och motivation. Vi återkommer med mer av detta efter sommaren!
Se oklippt material från Mavi Marmara på: www.cultureofresistance.org/gaza-freedom-flotilla

LH

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.