Sol, vind och vatten: Förnyelsebara aktivister på Forsmarks tak

21 juni 2010

Nyheter, Stockholm

Under måndagsmorgon tog sig ett antal aktivister från Greenpeace in på kärnkraftsverket i Forsmark. Utklädda till de förnyelsebara energikällorna ville de sätta fokus på den stundande kärnkraftsomröstningen i riksdagen.

Den åldrade reaktorparken i Sverige behöver snart gå i pension, och 17 juni ska riksdagsledamöterna rösta ja eller nej till ny kärnkraft i Sverige. Greenpeace vill genom sin aktion få politikerna att inte bryta mot tidigare beslut om att ersätta kärnkraften med hållbara alternativ.
– Att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft är att begå ett historiskt misstag, säger Ludvig Tillman, organisationens talesperson i energifrågor, i ett pressmeddelande. Han menar vidare att förnybar energi är ett fullt realistiskt, konkurrenskraftigt alternativ:
– Man slipper miljöfarlig uranbrytning och radioaktivt avfall som måste isoleras från människor och natur i över 100 000 år.
Trots att till och med Forsmarks kommunikationschef Clas-Inge Andersson flera gånger uttryckt i media att aktionen är helt fredlig, att aktivisterna inte är ute efter att skada Forsmark utan efter att protestera mot ett riksdagsbeslut, så var polisinsatserna omfattande.
Kustbevakningen var inkopplad och hundpatruller grep minst 50 aktivister ganska omgående. Dessa sitter nu häktade misstänkta för olaga intrång och brott mot skyddslagen.
Aktivisternas egna filmer, som finns att beskåda på Greenpeaces hemsida, visar att några av dem till och med lyckades ta sig upp på taket till reaktor 2. Där står några knallgula solar och håller upp banderoller.
Den lätthet med vilken aktivisterna tagit sig in på det skyddade området har fått miljöminister Andreas Carlgren att reagera och åberopa bättre skydd av kärnkraftverken. Att, som aktivisterna, ta sig över staketet med hjälp av en gammal brandbil lånad från Frankrike ska inte vara möjligt.
Länder som Danmark, Spanien och Tyskland har kommit längre än Sverige när de gäller att bygga ut de förnybara energikällorna, skriver Greenpeace på sin hemsida, och man meddelar också att aktivisterna är beredda att stanna vid Forsmark tills omröstningen är avgjord, i hopp om att på detta vis påverka beslutet.
Emma Lundström
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.