Ship to Gaza kritisk till Israels ”lättnad av blockaden”

28 juni 2010

Inrikes, Nyheter

Att Israels president nu har gått med på att införa vissa lättnader i blockaden mot Gaza blev känt i förra veckan. Lättnaden innebär i princip bara att vissa livsmedel som tidigare varit förbjudna nu blir tillåtna. Men cement och annat byggmaterial är fortfarande förbjudet och säkerhetskontrollerna är fortfarande lika hårda. Fredsorganisationen Ship to Gaza ställer sig kritisk.

Israel säger sig vilja “öka inflödet av material för civila projekt under internationell övervakning”, enligt den regeringens uttalande. Samtidigt poängteras att Israel ska fortsätta med säkerhetskontroller för att se till att inga vapen eller annat för militär användning ska föras in, skriver Svenska Dagbladet.
Svenska fredsorganisationen Ship to Gaza, som deltog i den abrupt avbrutna konvojen som slutade med nio döda, är kritisk till Israels utspel. I ett pressmeddelande skriver de:
För det första: blockaden måste hävas, inte lättas eller lindras. En blockad ”light” är också en blockad. Gazas befolkning måste själv få bestämma över sitt territorium och dess gränser.
“För det andra: en oberoende, internationell utredning måste tillsättas för att utreda händelseförloppet under den israeliska bordningen av Ship to Gaza/Frihetsflottan. Det är direkt stötande för rättskänslan att låta den misstänkte brottslingen – i det här fallet Israel – själv utreda brottet som han anklagas för.”
Mehmet Kaplan (MP) från Ship to Gaza, var själv med på fartygen som blev stoppade. Han säger till TT att uttalandet är oacceptabelt.
– Att prata om att man lättar på blockaden, utan att allt ska bort, alltså hela blockaden utom vapen, är helt oacceptabelt.
– Till exempel cement måste ju tas in för att Gazaborna ska kunna bygga upp sitt samhälle. Det var sådant vi hade på båten.
Den israeliska fredsorganisationen Gisha har sammanställt en lista på förbjudna och tillåtna varor i Gaza. På förbjudna listan finns bland annat vinäger, choklad och färskt kött. Bland de relativt få nya saker som kommer att tillåtas finns kex, juice, chips och läsk. Men viktigt återuppbyggnadsmaterial som järn, trävirke och cement kommer fortsätta att vara förbjudet. Det kan användas till att bygga bunkrar, hävdar Israel, enligt SvD.

Se hela listan på www.gisha.org

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.