Protester mot VM:s resursslöseri

28 juni 2010

Nyheter, Utrikes

Tusentals sydafrikaner marscherade förra onsdagen för att protestera mot de hutlösa summor som läggs på fotbollsturneringen och mot avskedandet av de säkerhetsanställda som gått i strejk.
Detta vållar ytterligare pinsamheter för de ansvariga för fotbolls-VM.

Det var på 34-årsdagen av det så kallade Soweto-upproret, eller Ungdomens dag som den numera kallas, den 16 juni, som marschen ägde rum. 3 000 människor marscherade genom staden Durban för att fördöma Fifa och regeringen för deras orättvisa prioriteringar när miljontals människor redan lever i fattigdom i Sydafrika.
”Försvinn Fifamaffia!” skallade massorna enligt den sydafrikanska tidningen Mail and Guardian. Känslorna var upprörda mot fotbollsförbundet, som haft kravet att fotbolls-VM ”löper smidigt” – alltså strejkfritt – och som har sett till att regeringen avsatt 4,3 miljarder dollar i förberedelser inför VM. Det motsvarar cirka 33 miljarder svenska kronor, en summa som sticker i ögonen på det hårt beprövade sydafrikanska folket.
– Det är skattebetalarnas pengar som åker rakt i händerna på Fifa, menar Desmond D’sa, en av protestorganisatörerna.

Tidigare protester
Bland de protesterande fanns många som varit i sammanstötningar med polisen redan förra måndagen, efter protester mot sänkta och uteblivna löner. De protesterna triggade igång strejker bland säkerhetspersonal, vilket föranledde att Sydafrikas polis tog kontrollen över fotbollsarenor i Durban, Johannesburg, Kapstaden och Port Elizabeth. Många av de strejkande kommer inte att få återgå till sina jobb.
Sydafrikas regering har kritiserats för att de spenderat miljontals dollar på exempelvis nybyggda fotbollsarenor (som Internationalen skrev om förra numret), medan fyrtio procent av befolkningen lever på mindre än två dollar om dagen, cirka femton kronor.
– Om vi har pengar för arenor borde vi inte ha några hemlösa människor eller människor som bor i skjul, sa en annan protestorganisatör, Allan Murphy, till Mail and Guardian inför marschen.
Mycket av ilskan riktades mot Fifa som tjänat rekordsummor på Afrikas första VM. Fifa hävdar i sin tur att de anställdas löner inte är deras ansvar då man lagt ut arbetet på entreprenad.

Flera strejker
Nu hotar ännu fler yrkesgrupper med strejk under fotbolls-VM, rapporterar TT/Reuters. Elektriker, lastbilschaufförer, vårdpersonal, poliser med flera, ställer alla krav på bättre löner och arbetsvillkor. De strejker som redan hållits, av bland annat bussförare och säkerhetspersonal, har mötts av tårgas och gummikulor från kravallpolisen.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.