Polisbrutalitet mötte fredliga demonstranter

07 juni 2010

Inrikes, Nyheter

I lördags genomförde omkring 200 personer en fredlig protestaktion mot den omfattande koleldningen i Värtaverket i Stockholm. Men clowner, dans och liveuppträdanden möttes av polisövervåld, en 13-årig flicka slogs ned, nio personer greps och två sitter fortfarande häktade.
Demonstrationen anordnades av aktionsgruppen Shut it down.

Kol är det klimatfarligaste bränsle som finns. Ändå importerar och eldar det finska energiföretaget Fortum 300 000 ton kol om året i Värtaverket mitt i Stockholm. Det motsvarar ett lika stort koldioxidutsläpp som stadens samlade biltrafik ger ifrån sig och går inte ihop med den brinnande klimatkrisen.
– Shut it down är ett nätverk som arbetar politiskt för en lösning på en klimatkris som redan börjar bli alltmer akut, sade Erik Sjöberg från Socialistiska Partiet i Stockholm i sitt tal under demonstrationen. Han fortsatte:
– Vi vill genom den här aktionen uppmärksamma nödvändigheten av att sluta använda den här typen av energi till förmån för energi som gör mindre skada. Det måste bli ett slut på att företagens ekonomiska intressen och vinster hela tiden sätts framför miljöns och klimatets.

Jättebanderoll
Erik Sjöberg berättar att tanken var att demonstranterna skulle ta sig in på verkets område, hålla ett alternativt årsmöte och om möjligt stoppa verksamheten ett tag. I sitt pressmeddelande skriver Shut it down att man tågade till Värtaverket med clowner, dans, liveuppträdanden och glada toner.
Enligt Erik Sjöberg var temperaturen hög och den höjdes ytterligare när en enorm banderoll vecklades ut från kolkraftverkets tak dit två aktivister tidigare tagit sig. Beskrivningarna står i skarp kontrast mot Aftonbladets korta notis om tumult, sabotage och uppklippta stängsel. Enligt nyheterna i P4 säger polisen att deras agerande beror på att Värtaverket är klassat som skyddsobjekt vilket gör det till ett allvarligare brott att ta sig in på det skyddade området.
Trots polisens våldsamma reaktion lyckades demonstranterna hålla sitt möte utanför stängslet och man diskuterade bland annat alternativa användningssätt för Värtaverket.

”Jobben måste räddas”
Erik Sjöberg menar att man inom klimatrörelsen kämpar för en omställning av hela samhället som kommer att innebära tusentals nya jobb. Han riktade sig också i sitt tal till dem som arbetar på Fortum när han sade att man inser att lösningen på klimatkrisen inte får innebära att människor som arbetar inom sektorer som måste förändras ska bli arbetslösa:
– Det måste vara en rättvis lösning på klimatkrisen, en lösning där rätten till arbete är självklar.
Tidigare har Shut it down försökt överlämna ett kravbrev om att koleldningen måste upphöra till Fortum Värmes miljöchef men han ville inte ta emot den, skriver tidningen ETC. Tidningen rapporterar även att Fortum i november gick ut med ett pressmeddelande om att man räknar med att ha ersatt hälften av den kol som används idag med biobränsle till år 2015. Shut it down vill att kolkraften helt ska avvecklas.

Emma Lundström
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.