Oljechefen som teg

07 juni 2010

Nyheter, Utrikes

Den 20 april exploderade oljeplattformen Deepwater Horizon sju landmil utanför Louisianas sydkust. Elva oljeplattformsarbetare dödades, ett tjugotal skadades.
Samma Louisiana som för några år sedan drabbades så hårt av orkanen Katarina.

Vidden av oljeindustrins 11 september stod med en gång klar. Olja pumpades ut i Mexikanska golfen. En del talar om 5 000 ton om dagen. Andra om 70 000 ton. Ytterligare några om 100 000 ton.
Klart är att detta är den största oljekatastrofen i modern tid, och att nu stora delar av USA:s sydkust mer eller mindre kommer att förstöras. En katastrof som överträffar Exxon Valdez haveri utanför Alaskas kust 1989.
Ägare till plattformen är British Petroleum, BP. Ordförande är svensken Carl-Henric Svanberg, tidigare hårdhänt styrelseordförande för Ericsson.
En av dessa bolagsdirektörer som brukar kvida, gnöla och gnälla över det svenska skattetrycket och mer eller mindre hota med att lämna landet om bolagsskatten eller förmögenhetsskatten ökar med 0,1 promille.
En av näringslivets ”hjältar” som gett och ger sken av att de bär den svenska befolkningen på sina ryggar, och djupt och innerligt suckar med ansikten lika blanka som skorna över att ingen förstår hur bra de är och hur eftersökta de är utomlands.
Svanberg är en av de få som fått jobb utomlands.

När oljekatastrofen var ett faktum valde han att tiga. Och han teg, teg och han teg. Nästan fem veckor hann gå innan munnen öppnades. Förmodligen har han tillsammans med ett antal advokater varit upptagen med att räkna på om hans bonus skulle sjunka på grund av katastrofen.
Efter fem veckor talade emellertid Svanberg. Han kunde lika gärna fortsatt att tiga. För vad vi fick se var några klipp från en paneldebatt på en miljökonferens som lades ut på Youtube. Här fick de anhöriga till de elva dödade oljearbetarna och alla andra som drabbats och kommer att drabbas av katastrofen se en avspänt storskrattande Svanberg, som enligt Svenska Dagbladets näringslivsbilaga ”till att börja med fick inställsamma ryggdunkningar från panelkollegorna och utfrågaren för att han överhuvudtaget dykt upp”.
Vad hade då Svanberg att säga?
Jo givetvis att allt var i sin ordning och sköttes på ett utomordentligt sätt, trots att oljan fortsätter, fortsätter, fortsätter att läcka ut. Dessutom uppgav han att han dagligen och stundligen talar med en massa människor. Vad Svanberg menade klargjorde han när han definierade dessa som aktieägare och regeringsföreträdare. Några övriga fanns inte och definitivt inte någon plattformsarbetare eller efterlämnad anhörig.
Svanberg, en äkta svensk representant för svenskt näringsliv. Svanberg, en svensk naturkatastrof .
Svanberg, en man som med sitt flin gav de svenska direktörerna ett ansikte.
Lika kletigt och svart som den olja som nu sköljer in över den amerikanska kusten och förstör djur, natur, och mänskliga värden till summor som inte går att mätas i pengar.

Kjell Pettersson
kjell@internationaln.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.