Ken O’Keefes berättelse från Mavi Marmara

14 juni 2010

Nyheter, Reportage, Utrikes

http://jfjfp.com/ är hemsida för Jews for Justice for Palestinians (Judar för rättvisa åt palestinierna). Det är ett nätverk för judar i Storbritannien som motsätter sig den politik som Israel för och som ”underminerar det palestinska folkets försörjning, mänskliga, medborgerliga och politiska rättigheter”. De har enligt egna uppgifter 1 500 undertecknare.
På hemsidan kan man just nu läsa vittnesmål från Gazakonvojen. En av dem kommer från Ken O’Keefe.

Ken O’Keefe var tidigare amerikansk marinsoldat och veteran från Gulfkriget. Han överlevde blodbadet på Mavi Marmara, och berättar så här, i utdrag:
”Jag blev tillfrågad om jag skulle använda kameran eller försvara skeppet om Israel skulle anfalla Mavi Marmara. Jag förklarade entusiastiskt att jag ville försvara skeppet. Ändå är jag en varm vän av icke-våld, jag anser att ickevåld alltid måste vara det första alternativet. Och jag tog del i försvaret av Mavi Marmara eftersom jag insåg att våld kunde komma att användas mot oss, och att vi kanske måste använda våld i självförsvar.
Detta sa jag direkt till israeliska agenter, troligen från Mossad eller Shin Bet, och jag säger det omigen, när attacken inträffade var jag direkt inblandad i avväpnandet av två israeliska kommandosoldater. Detta var ett tvingande, icke förhandlingsbart fråntagande av vapen från kommandosoldater som redan hade mördat två bröder, vilket jag såg denna dag. Den ena med en kula mitt i pannan, i vad som såg ut som en avrättning.

Jag visste att kommandosoldaterna mördade när jag tog en 9 mm pistol från en av dem. Jag hade vapnet i min hand och som f d marinsoldat övad i vapenbruk var det fullt möjligt för mig att använda vapnet på den soldat som kunde ha mördat en av mina bröder. Men det gjorde jag inte, och ingen annan försvarare heller. Jag tog vapnet, tog ur ammunitionen, blykulor, och gömde vapnet. Detta i förhoppningen att vi skulle kunna slå tillbaka attacken och överlämna vapnet som bevis i en rättegång mot israeliska myndigheter för massmord.”

Försvararna hade vid ett tillfälle tre avväpnade kommandosoldater inne i skeppet, berättar O’Keefe. Men de blev inte skjutna.
”I stället kom kvinnorna med första hjälpen och sedan släpptes de, något misshandlade men vid liv… Vi kämpade inte bara för livet, inte bara för lasten, inte bara för Palestinas folk, utan i rättvisans och mänsklighetens namn. Och vi var i vår fulla rätt.”
O’Keefe berättar sedan om misshandel som fångarna utsattes för, och slutar med en utmaning:
”Jag utmanar kritiker att ta debatt med mig offentligt om våra handlingar denna dag. Särskilt skulle jag gilla att debattera med någon israelisk ledare som anklagar oss för att ha betett oss brottsligt, det skulle vara ett oerhört nöje att ta strid med er. Det enda jag såg i Israel var fega typer med vapen… Ta detta som en öppen utmaning så får vi se hur modiga Israels ledare är.”

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.