Hamnarbetarförbundet i blockad mot israelfartyg

14 juni 2010

Inrikes, Nyheter, Utrikes

– Det här är vårt ställningstagande. Det är ett brott mot folkrätten att borda fartyg på internationellt vatten, och dessutom skjuta ihjäl människor. Det är fruktansvärt. Det säger Svenska Hamnarbetareförbundets ordförande Björn Borg i en kommentar till varför Hamnarbetareförbundet varslat om blockad av alla israeliska fartyg och gods till och från Israel. Den palestinska fackföreningsrörelsen uppmanar nu alla fackliga hamnarbetarorganisationer världen över att göra detsamma.

Direkt efter Israels massaker på skeppet Mavi Marmara reagerade Lars Henriksson som arbetar vid Volvo Torslandafabrik. I ett öppet brev till bland annat LO-ledningen, IF Metalls styrelse och styrelsen för Volvo Verkstadsklubb i Göteborg krävde Lars Henriksson utlysning av blockad mot hantering av alla produkter till eller från Israel på Volvo personvagnar.
Dessbättre är inte Lars Henriksson den enda fackliga aktivist som reagerat på morden i Medelhavet.
IF Metalls facklubb vid Volvo i Olofström har skickat ett brev till Israels ambassadör i Sverige och beskriver bordningen som ett ”massmord”. Facklubben kräver att Sverige säger upp alla handelsavtal med Israel och kallar hem diplomatisk personal.
På Volvo Lastvagnar i Tuve har det hållits medlemsmöte. Där antogs ett uttalande där det står att ”Israels blockad av Gaza gör hela området till ett gigantiskt utomhusfängelse där Israel kontrollerar allt som tillåts komma ut eller in. Detta har lett till en ekonomisk katastrof, massarbetslöshet och lidande för Gazas befolkning”.
Kraven från medlemsmötet är att blockaden mot Gaza omedelbart hävs, att regeringens bryter alla förbindelser mot Israel tills kravet uppfylls, och att Israel ställs inför rätta för sina brott mot folkrätten.
Dessutom har Byggnadsarbetarfacket beslutat skänka 50 000 kronor till Ship to Gaza.

”Chockerats”
– Vi skänker 20 000 kronor till Ship to Gaza. Hur mycket skänker ni?
Den retoriska frågan kommer från avdelning 9 i fackförbundet GS, Östra Svealand.
”Likt de flesta andra människor har vi chockerats och upprörts av det avskyvärda övervåld som den israeliska militären utsatte den konvoj med humanitärt bistånd som Ship to Gaza ingick i. Vi fördömer å det kraftigaste den israeliska regeringen för det dödliga överfallet som skedde på internationellt vatten i strid mot internationell rätt”, heter det bland annat i ett uttalande från avdelningen.
Det stridbara Svenska Hamnarbetareförbundet förnekar sig inte den här gången heller. Från 15 juni till 25 juni kommer förbundet att blockera alla israeliska fartyg och gods till och från Israel.
I ett uttalande som finns återgivet i sin helhet på Hamnarbetareförbundets hemsida www.hamn.nu förklarar de sitt agerande:
”Svenska Hamnarbetareförbundet, som stödjer Ship to Gaza, vill med åtgärden protestera mot staten Israels folkrättsliga övergrepp mot en konvoj med fredsaktivister och materiella förnödenheter till den på grund av en likaså folkrättslig blockad lidande befolkning i Gaza.
Svenska Hamnarbetareförbundet kräver att de för övergreppet ansvariga ställs inför rätta, att folkrätten respekteras av staten Israel och att blockaden av Gaza omedelbart hävs.
Svenska Hamnarbetareförbundet vill uppmana andra fackförbund och övriga organisationer att ta liknande initiativ och uppmanar till en allmän blockad av israeliska varor tills det palestinska folkets rättigheter tillgodosetts i allmänhet och i synnerhet att blockaden av Gaza hävts”.

Riskerar stämning
Enligt Dagens Nyheter överväger hamnarbetsgivarna att stämma hamnarbetarna för att få en ”rättslig prövning om de arbetstagare som följer Hamnarbetarförbundets blockad bryter mot sina anställningsavtal”.
Att kraven på bojkott av Israel och konkreta åtgärder istället för allmänt hållna uttalanden får ett allt större stöd visar Aftonbladets ledare den 5 juni:
Där skriver ledarskribenten Helle Klein:
”Svensk fackföreningsrörelse borde nu liksom då gå i bräschen för en bojkott. Det räcker inte med starka fördömanden från LO, TCO och Europafacket. Hela det palestinska samhället, inklusive dess fackföreningsrörelse, vädjar till västvärlden att inleda bojkott. Wanja Lundby-Wedin som är ordförande för både LO och Europafacket har all anledning att lyssna till dessa krav. Det sätt som kvarstår för att få Israel att lägga om sin politik är att utsätta den redan skakiga ekonomin för sanktioner och bojkott”.
Ledaren har följande slutkläm:
”Stoppa all handel med Israel”.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.