Frontalangrepp från slaskpressen

14 juni 2010

Inrikes, Kommentar, Nyheter, Utrikes

Det tog några dagar innan de fick luft igen efter Medelhavsmassakern. Men nu har de dragit igång för full hals. Den israeliska högerns lobbyister i svensk press.
I centrum för attackerna står frihetsflottans solidarister. Dagens Nyheter braskar på med rubriker som ”De ville bli martyrer”.
För denna tidning tycks det helt obegripligt att människor inte bara kan vara solidariska, utan även visa det i handling.
Ty icke förpliktande ord får man använda hur mycket som helst. Verbala utgjutelser tål den västerländska demokratin. Men ve den som går över den osynliga gränsen och gör som Frihetsflottans aktivister, den passerar helt uppenbart en gräns för vad nyliberaler tål.

Expressen av den 8 juni slår här ett svårslaget rekord i solkigheter och rena skändligheter. Det överträffar till och med hetsen mot grekerna när de hade mage att demonstrera mot att de ska betala systemets kris.
En sommarvikarie på ledarsidan vid namn Sakine Madon skriver under rubriken ”Fredsaktivister i dåligt sällskap”.
Utan att blinka häver sig denna ledarskribent ur sig bland annat följande:
”Iran är redo att skicka militär och fartyg. Israel försvarar dödandet på Gazaflottan och Ship to Gazaaktivisterna hoppar gärna i samma båt som islamister och terrorister. En soppa med många dårar.”
I centrum för utfallet står turkiska IHH som uppges ha kopplingar till bland annat Hamas. Och det indirekta påståendet är då att det har också aktivisterna på Ship to Gaza.

Om IHH skriver Mattias Gardell i lång artikel i Aftonbladet samma dag.
”I svenska media cirkulerar empiriskt ogrundade rykten om att IHH är en islamsk terroristorganisation. Varför då IHH tillåts verka i Turkiet – där islamska organisationer är förbjudna – eller accepteras som partner av Förenta Nationerna och Amnesty förklaras inte. I själva verket är det endast ett land i världen som ogiltigförklarat IHH – Israel – i ett beslut som överklagats till internationell domstol. IHH bedriver verksamhet i 143 länder, varav majoriteten ickemuslimska.
De var den organisation som var första biståndsorganisation på plats i Haiti och undsatte New Orleans efter stormen Katarina. Vill man förstå IHH kan de ses som en muslimsk motsvarighet till Diakonia.”

Men Expressen ledarskribent vill inte förstå.
Här handlar det om att backa upp den israeliska högerregeringen, och i första hand att misstänkliggöra de 500 som i handling visade upp det bästa av det gamla begreppet internationell solidaritet på mycket, mycket, länge…
Expressen har också en skribent – eller vad man kalla denna journalistiska slasktratt – vid namn Ulf Nilson. En kvarglömd gammal ulk från kalla krigets femtiotal.
Samma dag som ledarskribenten tar till tangenterna följer denna figur upp med en så kallad krönika. Rubriken är ”De var ute för att skada och skandalisera Israel”.
Efter diverse utgjutelser över ”fanatikerna” på Ship to Gaza kommer följande avslut:
”De ”aktivister” som nu vill fortsätta attackerna mot Israel för att man hade fräckheten att försvara sig mot Ship to Gaza vill uppenbarligen – ingen annan tolkning är möjlig – öka hatet och förvärra friktionen. Flera aktioner, mer blodspillan står på programmet. Det kan leda till att framtiden – allas framtid – försvinner i ett radioaktivt askmoln…”
Den slutklämmen lär bli svår att överträffa för den israeliska högerregeringens uppbackare. Anklagelsen mot hjältarna och hjältinnorna på de sex fartygen är att deras solidaritet banar vägen för ett nytt kärnvapenkrig!!

Så buntas vi alla ihop av de nyliberala kolportörerna. Det spelar ingen roll om det är greker, spanjorer, portugiser, isländare, litauer, rumäner, italienare som protesterar mot att de ska betala nyliberalismens kraschlandning, eller aktivister i Frihetsflottan.
Varje handling som vänder sig mot den ohyggliga världsordning som vi är satta att leva i kommer att fördömas, smutskastas, skändas av dem som har det yttersta ansvaret för denna ordning, och av dess lojala presskår.
Inte en tanke, inte ett ord ägnas åt det faktum att i detta nu ligger någonstans i Turkiet nio människor begravda för att de hade modet att solidarisera med ett sönderpinat palestinskt folk.
Ett tyst faktum som talar för sig själv alldeles oavsett vad redaktörerna på hemmaplan vräker ur sig.

Kjell Pettersson

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.