”Låga löner, farliga jobb”, säger facken

01 juni 2010

Nyheter, Utrikes

Fotbolls-VM i Sydafrika skulle skapa både arbeten och nationell sammanhållning enligt regeringen. Men fackliga organisationer har länge organiserat mot de låga löner och farliga arbetsförhållanden som råder innan och under evenemanget, och vänsterkritiker menar att de vinster som redan börjat göras är helt snedfördelade.

Att fotbolls-VM skulle skapa många välbehövliga arbetstillfällen har varit en av regeringens främsta linjer för att få folkligt stöd för evenemanget. Sydafrika har 46 procents arbetslöshet (enligt den breda definitionen som även inkluderar arbetslösa som inte aktivt söker arbete) och har de senaste åren drabbats hårt av både handelsliberaliseringar och finanskrisen.
Inför fotbolls-VM har tio fotbollsarenor runt om i Sydafrika antingen byggts nya eller genomgått omfattande renoveringar, och genom detta har omkring 22 000 byggnadsarbeten skapats. Av dessa är mellan 70 och 80 procent korttidskontrakt som oftast inte räcker mer än tre månader, och enligt NGO:n Swiss Labour Assistance tjänar en byggarbetare som arbetar med infrastrukturen inför VM omkring 2 800 kronor i månaden, medan fattigdomsgränsen i Sydafrika ligger på drygt 4 000 kronor.
Detta är rena ”svältlönerna” menar organisationen och kräver i ett upprop att den internationella fotbollsfederationen FIFA tar sitt ansvar och motarbetar den pågående exploateringen av arbetarna.

Många strejker
I ett försök att sätta press på byggföretagen och FIFA lanserades kampanjen Campaign for Decent Work Towards & Beyond 2010 av ett antal fackföreningar och arbetarorganisationer under World Social Forum i Nairobi i januari 2007. Kampanjen startade i Sydafrika i slutet av 2007, och under bara ett år genomfördes 22 strejker i samband med byggandet av fotbollsarenor och tillhörande infrastruktur. Hittills har omkring 26 strejker genomförts över hela landet.
I flera fall tjänade strejkerna till att säkra bonusar och löneförhöjningar, och under 2008 och 2009 rekryterades över 10 000 nya medlemmar till landets byggnadsfack. Förra året gick 70 000 byggnadsarbetare ut i sektorns allra första nationella strejk för att kräva högre löner, vilket resulterade i en ökning i ungefär samma storlek som inflationen.
Samtidigt har de största sydafrikanska byggföretagen ökat sina vinster med mellan 58 och 142 procent innan skatt. Den stora vinnaren i 2010 års fotbolls-VM är dock FIFA som garanterats skattebefrielse av Sydafrikas regering. Redan har federationen gjort sin största vinst någonsin innan ett VM har startat: omkring 20 miljarder kronor.
Vd:n för den lokala organisationskommittén för VM i Sydafrika, Danny Jordaan, svarar på kritik i EngineeringNews.com, och menar att fotbolls-VM inte sker på bekostnad av landets fattiga och hävdar att staten också ökat de sociala utgifterna. Dessutom, sade han, kommer de byggnadsarbetare som jobbar med evenemanget att få gratis biljetter till matcherna, vilket inte erbjudits under några tidigare fotbolls-VM.

Överskriden budget
Men enligt Eddie Cottle, koordinatör för Campaign for Decent Work Towards & Beyond 2010, tar utgifterna inte tar slut bara för att fotbolls-VM är över. Arenorna kommer inte att gå runt ekonomiskt och underhållskostnaderna kommer att läggas över på kommunerna, av vilka många kommer tvingas höja priserna på offentlig service för att få budgeten att gå ihop, säger han i en intervju. Dessutom kommer Sydafrika att låna över 7 miljarder kronor från internationella finansinstitutioner för att täcka kostnader för VM och förluster efter finanskrisen.
Och redan har budgeten för byggandet och upprustningen av infrastruktur överskridits med 750 procent. Beräkningar visar att hela VM kommer att kosta skattebetalarna minst 34 miljarder kronor – ungefär lika mycket som läggs på byggandet av bostäder under en tioårsperiod.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.