”Dags att bryta belägringen av Gaza”

14 juni 2010

Nyheter, Utrikes

Under den israeliska attacken mot Mavi Marmara på internationellt vatten befann jag mig på skeppet. Vi var obeväpnade civila, från ett ettårigt barn till en 88-årig präst.

När attacken började fyra på morgonen förvandlades vårt skepp till ett militärt mål. Först hördes skottlossning på däck och sedan tog de israeliska ockupationssoldaterna över skeppet. Bara några minuter senare fördes sårade och döda in i skeppet.
Vi hölls sedan i flera timmar med fyra döda och dussintals sårade, några av dem i kritiskt tillstånd. Blodet rann från dem. Vi ville hjälpa dem men hade ingen medicinsk utrustning. Det fanns ingenting vi kunde göra. En turkisk kvinna grät och sa farväl till sin döda mans kropp, smekte hans ansikte och läste koranen över honom. En annan man hade ett skottsår i huvudet och låg döende.
Från klockan fem bad vi israelerna att skaffa fram hjälp åt de sårade och döende men fick inga svar. Vi upprepade kravet på engelska och hebreiska i högtalaren och skrev på lappar som vi höll mot fönstret. De sa åt personerna med skyltarna att försvinna.

Vid sjutiden kommenderade de oss att komma ut en och en. Jag bad på hebreiska att vårdpersonal skulle få stanna hos de sårade, en soldat sa åt mig att hålla mun. Senare sa han åt mig: ”Du där, säg åt de sårade att om de vill leva vidare ska de komma ut en och en.” Vi försökte få ut dem en och en, men de kunde inte gå och föll omkull.
Vi fördes upp på övre däck. Vi blev visiterade, våra händer bundna och vi tvingades sitta eller sitta på knä på däcket medan militärhelikoptrar svävade över våra huvuden. Tungt beväpnade soldater med vapen och knivar fästa vid både armar och ben vaktade oss med hundar. De stod runt oss med sina offers blod på stövlarna, skämtade och gjorde sexuella anspelningar om de kvinnliga fångarna.

… Så snart ockupationsstyrkan fick klart för sig att jag var palestinier och israelisk medborgare behandlades jag hårdare och isolerades från de andra passagerarna. Jag fördes till ett fängelse i Ashkelon där jag hölls isolerad och utsattes för förödmjukelser som kroppsvisitering fyra gånger per dag. Nästa dag fördes vi inför domstolen…. och jag anklagades bland annat för att ha attackerat soldaterna och att ha burit vapen.
… Vid ett senare tillfälle meddelade domstolen att vi palestinier skulle placeras i husarrest och förbjöds att lämna landet i 45 dagar.
… Nu är det dags att bryta tystnaden och gå till handling. Att säga “det räcker nu” till Israel. Det måste bli slut på Israels straffrihet. Israeliska krigsförbrytare, som de som begick piratdåd och mord ombord på Mavi Marmara, måste hållas ansvariga för sina brott i internationella domstolar.

Från husarresten i Kfor Qara, Palestina
Lubna Masarwa

Representant för Free Gaza Movement ombord på Mavi Marmara.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.