Unga filmare lyfts fram på kortfilmsfestival

24 maj 2010

Film, Kultur

I helgen anordnades den femtonde årliga upplagan av Västerbottens Allmänna Filmfestival, VAFF, på Midgårdsskolan i Umeå. Det är en gratis kortfilmsfestival med unga filmare i fokus och samtidigt den regionala uttagningen till den nationella tävlingen Novemberfestivalen i Trollhättan senare i år. Festivalen är ett samarbete mellan resurscentrat Film i Västerbotten och kultur- och mediagymnasiet Midgårdsskolan. I år var Stefan Aaltonen, elev på Midgårdsskolans filmprogram, festivalledare.
– Festivalen betyder mycket för de som håller på med film i länet. De är inte supermånga, men för dem som verkligen brinner är det här det bästa sättet för dem att visa sina filmer och skaffa sig kontakter, säger Stefan Aaltonen.
Festivalen har under sina femton år fungerat som språngbräda för många framgångsrika lokala filmare, till exempel Amanda Kernell som förra året vann Stockholms Filmfestivals 1 km Film-stipendiet på 100 000 kronor.

Festivalen invigdes på fredagen med musik och dans av Midgårdselever och en smygpremiär av den australiensiska långfilmen Mary and Max. Under helgen visades det cirka tio timmar film – allt från en trettio sekunders leranimation gjorda av fritidsbarn (Plågans Hämnd) till den Oscarsnominerade kortfilmen Istället för Abrakadabra av Umeåregissören Patrik Eklund.
I år har filmerna visats i block där amatörfilmer varvats med filmer med större budget, till exempel Lyckselesonen Per Hanefjords Elkland som 2009 vann en student-Oscar.
– Vi gjorde så för att det skulle bli lite av en jämförelse. Inte för att amatörfilmarna skulle tänka ”det där var bättre” utan ”här är vi nu och det där kan vi uppnå”, för att peppa, säger Stefan Aaltonen.
På lördagen anordnades det middag med filmquiz för alla som ville delta. Sammanlagt lockade VAFF ungefär tvåhundra besökare, trots det vackra sommarvädret utanför.
De trettiotre filmer som tävlar i år skickades in av filmare från hela länet, ända från Saxnäs i fjällen till Umeå.
– Bland årets filmer finns det ett brett urval av genrer. Det finns en skräckiskortfilm, några specialeffektsfilmer och många komedier, som är väldigt populärt att göra bland unga människor. Men det är också en hel del seriösa filmer som oftast är gjorda av lite äldre filmare, säger Stefan Aaltonen.
Könsfördelningen på filmarna har varit jämn, säger han.
– Förvånansvärt många unga tjejer har skickat in filmer. Det är fler tjejer som gör kortfilmer överhuvudtaget nu förtiden och det är roligt.

Filmerna tävlade i tre olika viktklasser baserat på ålder: lättvikt (0-16 år), mellanvikt (17-21 år) och tungvikt (22-26 år). Förutom bästa film delades det även ut priser för bästa manliga och kvinnliga skådespelare, bästa regi, manus, foto, klipp och ljud, samt Publikens Pris där alla fick rösta på sin favorit. I prispotten fanns det böcker, filmer och biobiljetter och vinnarna av bästa film får en resa till Trollhättan för att närvara vid Novemberfestivalen. I juryn satt Janne Widmark, västerbottensfilmare och manusförfattare, utbildad på Dramatiska Institutet, Maria Jämtelid, projektledare på SVT Umeå och Diana Walve, manusförfattare som arbetar på manusutbildningen vid Umeå Universitet.
På söndagskvällen korades vinnarna. För bästa film i lättviktsklassen vann årskurs 1 vid Saxnäs Skola för Ricklundgården. Mellanviktspriset togs hem av Adjö Min Dumma Sko av Isak Ferm och filmen Hanna av Desirée Hällberg vann pris i tungviktsklassen.
Publikens pris gick till Vägen till vinsten av Mariam och Aila Montanya Matson och Priscilla Lantto.

Nästa år önskar Stefan Aaltonen att allt ska få fortsätta i samma stil.
– Vårt mål var att göra en öppen festival som var avslappnad och inte så pretentiös. Jag hoppas den fortsätter i samma stil med samma tillgänglighet och öppenhet för alla, inte bara för filmare. Jag skulle vilja att fler kända filmare kunde komma hit för att inspirera och lära ut lite av sina erfarenheter.
– Drömgästerna skulle vara Per Hanefjord och Patrik Eklund, det är de mest kända filmarna härifrån och de som jag tycker känns mest intressanta.

Sofia Wikström
intis@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.