Tjernobylkatastrofen är inte över

03 maj 2010

Miljö, Nyheter, Utrikes

”Den 26 april högtidlighölls en av de sorgligaste dagarna i mänsklighetens historia – Tjernobylkatastrofen. 24 år senare lever miljoner människor fortfarande med konsekvenserna av denna katastrof.” Detta skriver organisationen WECF (Women in Europe for a Common Future) i samband med Tjernobyldagen 26 april.

Omfattningen av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina (dåvarande Sovjetunionen) för 24 år sedan, är fortfarande svår att uppskatta. Inte bara på grund av att en del information hålls hemlig, utan också för att de drabbade områdena sträcker sig vida längre än till Vitryssland, Ukraina och Ryssland, skriver WECF.
Onsdag 21 april presenterade internationella forskare i Europaparlamentet i Strasbourg den senaste informationen om hur människor och miljö fortsätter att påverkas av Tjernobylkatastrofen. Forskarna avslöjade till exempel att en miljon barn fortfarande tvingas leva i områden som förgiftats av radioaktivitet från Tjernobyl.
Dessutom har en stor mängd utredningspersonal i Ryssland och Ukraina antingen dött eller blivit sjuka sedan de arbetat med att utreda kärnkraftsolyckan. Även en stor del av invånarna i de förgiftade områdena har insjuknat, hävdar WECF.

Hemlig överenskommelse
Att mycket av dessa fakta inte har avslöjats förrän nu, beror enligt WECF på en gammal överenskommelse från 1959, mellan WHO (World Health Organisation) och IAEA (International Atomic Energy Agency). Sascha Gabizon, styrelsemedlem i WECF kommenterar: ”I ljuset av den ökande kärnkraftspropagandan har vi skickat ett brev till WHO, där vi efterfrågar en ökad transparens och forskning kring hälsoeffekterna av kärnbränslecykeln. Samt en reglering av deras överenskommelse med IAEA, för att diskutera och reflektera kring denna i samarbete med andra FN-organ som till exempel FAO, UNESCO och UNIDO, vilka inte har liknande klausuler.”
Sascha Gabizon fortsätter: ”Inte bara i Tjernobyl, utan också i Navajoreservatet i Colorado, i Mali och Sydafrika, i Indien och Nigeria, i Kazakstan och Ryssland, i Irak och Stilla havet, och alldeles på vår tröskel, i Asse i Tyskland och Tricastin i Frankrike, är lokala samhällen allvarligt påverkade av eller utsatta för kärnbränslecykeln.”
Organisationen menar att riskerna med kärnkraft är oacceptabla för mänskligheten och att vi måste uppmana våra regeringar att sluta investera våra skattepengar i en industri som efter 50 år och ett antal spenderade triljoner dollar, ännu inte lyckats lösa ett av sina huvudproblem, nämligen säker avveckling av kärnkraftsverk och tusenårig slutförvaring av kärnavfall.
Sabine Bock, också styrelsemedlem i WECF avslutar: ”Vi är övertygade om att vägen till framtiden måste se annorlunda ut, endast ett kärnkraftsfritt, klimatsäkert energiscenario är lösningen.”

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.