Snart seglar Ship to Gaza

17 maj 2010

Inrikes, Nyheter, Utrikes

– Efter 15 månader av engagerat folkrörelsearbete och intensivt nätverkande är Ship to Gaza framme vid vårt första delmål: att skicka ett fartyg lastat med förnödenheter och solidaritet till den belägrade befolkningen i Gaza, meddelar organisationen Ship to Gaza .I måndags höll organisationen Ship to Gaza presskonferens i Stockholm.

Konferensen anordnades inför seglatsen mot Gaza, vilken beräknas avgå från olika hamnar i Grekland och Turkiet den 20-22 maj. Bland gästerna fanns flera kända ansikten, däribland författaren och journalisten Åsa Linderborg, artisten Dror Feiler, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (Mp), Bo Forsberg från den kristna hjälporganisationen Diakonia, samt succéförfattaren Henning Mankell. Av de uppräknade planerar åtminstone de två sistnämnda att följa med på resan till Gaza.

Populär i Israel
Att Henning Mankell dessutom är en av de mest populära författarna i Israel gör inte saken sämre. Under en kort pratstund med Internationalen motiverade Henning Mankell sitt deltagande. Han menar att vi som medmänniskor inte stillatigande kan se på när andra människor förtrycks och att det är en solidaritetshandling att delta.
– Så länge en människa är ofri, så är ingen människa riktigt fri. Vi måste vara som droppen som urholkar stenen, säger Henning Mankell.
Organisationens ordförande Mattias Gardell berättar att man köpt ett lastfartyg på 1 450 ton med lyftkran.
– Vi ingår i en frihetsflotta, ”The Freedom Flotilla”, bestående av åtta fartyg av vilka tre är lastfartyg. Dessa är lastade med utrustning för att kunna återuppbygga samhället efter Israels bombningar.
– Bland annat kommer man att ha med sig avsaltningsanläggningar för att kunna konvertera havsvatten till dricksvatten, vilket är en bristvara i Gaza. Man kommer också att ha med sig elgeneratorer och cement samt dieseldrivna svetsaggregat för att kunna reparera saker.
Angående själva seglatsen så säger Mattias Gardell att allt beror på hur Israel kommer att reagera, men att man hoppas på att nå Gaza i slutet av maj.
– Vår senaste deadline är när fotbolls-VM börjar i juni. Han berättar också att man efter den genomförda seglatsen kommer att fira med ett stort party i Aten.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.