Sekos ordförande Janne Rudén: ”Skurkfasoner”

03 maj 2010

Inrikes, Nyheter

– Under all värdighet, rena skurkfasoner att behandla arbetstagarna på det här sättet. Sekos ordförande Janne Rudén skräder inte orden då han beskriver byggföretaget Oden.

Ett företag som har aviserat att det tänker sparka 58 betongarbetare och istället godtyckligt återanställa dem man själv vill, via bemanningsföretag.
Seko sitter i en rad olika förhandlingar inom sitt avtalsområde. En av dem, Svenska Byggindustrier, BI, handlar om ett nytt avtal på väg- och anläggningssidan.
Ett av företagen inom BI heter Oden anläggning. Företaget har aviserat att det tänker sparka 58 betongarbetare för att sedan handplocka dem man vill ha tillbaks via ett bemanningsföretag.
– Detta finns givetvis på dagordningen. Detta är ett angrepp på anställningsvillkoren och splittrar arbetsplatserna. Att kringgå LAS via inhyrning är ett växande problem. Därför kräver vi att företag i branschen inte ska kunna säga upp och hyra in via bemanningsföretag på det här sättet, säger Janne Rudén i ett pressmeddelande.
Seko motsätter sig Oden anläggnings agerande.
– Dessvärre ser vi att denna trend inte verkar få något slut, men det är en prioriterad fråga i avtalsrörelsen. Många är upprörda, även på andra håll i branschen, över dessa skurkfasoner. I detta fall är arbetsgivarens godtycke ett tragiskt exempel på en dålig människosyn och på hur illa arbetstagare kan behandlas, säger Janne Rudén.
Kp

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.