Rysk politiker öppnar restaurang i New York

11 maj 2010

Nyheter, Utrikes

Den ultranationalistiske ryska politikern Vladimir Zjirinovskij, ledaren för det så kallade Liberaldemokratiska partiet LDPR har öppnat en egen restaurang i New York, U Zhirinovskogo – ”Hos Zjirinovskij”. Han är känd för att vilja återskapa ett storryskt imperium inklusive återta Alaska från amerikanarna.

Till skillnad från lilla Stockholm som tyvärr inte har några ryska restauranger alls att komma med efter att både Tsarskij sad i Gamla stan och Restaurang Arbat i ABF-huset har lagts ner, finns det redan en hel del ryska restauranger i New York, inte minst i stadsdelen Little Odessa i Brooklyn. Av staten New Yorks nästan tjugo miljoner invånare är två miljoner, alltså en tiondel, av invandrarbakgrund från det forna Tsarryssland och Sovjetunionen. Många är judar vars förfäder flydde från pogromer.
Zjirinovskij är visserligen uttalad antisemit, så det kanske inte blir så många av New Yorks många ryska judar som går och käkar på U Zhirinovskogo. Men han lär ändå inte få några problem att locka till sig matgäster från de konkurrerande ryska restaurangerna.
Zjirinovskij har sina politiska anhängare också i New York. I ryska presidentvalet 2008 där Zjirinovskij kom på tredje plats efter Medvedev och kommunisten Ziuganov, fick han hela 120 000 röster från ryssar bosatta i USA.
När det gäller restaurangerna hemma i Ryssland är Zjirinovskij annars känd för sitt uttalande om att de är ”ett hot mot familjen eftersom kvinnorna glömmer bort hur man lagar mat”.

Per Leander
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.