Oaxaca: Paramilitärer bakom dubbelmord

10 maj 2010

Nyheter, Utrikes

Den 27 april attackerades en solidaritetskonvoj med 30 volontärer och internationella observatörer, journalister och lärare på väg till San Juan Copala i Oaxaca, Mexiko. Två kvinnor mördades, flera skadades och några personer försvann.

Konvojen bestod av observatörer från Finland, Italien, Belgien och Tyskland, medlemmar av organisationerna CACTUS, Vocal, Asamblea Popular de los Pueblos de Oaxaca APPO och Indigenous, och nätverket av radiostationer och TV-stationer för ursprungsbefolkningen, samt en grupp lärare.
När bussen passerade staden La Sabana, som kontrolleras av den paramilitära organisationen Unión de Bienestar Social de la Región Triqui, besköts fordonet. I attacken omkom den kända aktivisten Beatríz Alberta (Bety) Cariño Trujillo, och Tyri Antero Jaakkola, internationell observatör från Finland, dödades.
Tre människorättsaktivister, bland dem de två journalisterna Erika Ramirez och David Cilia García, lyckade fly scenen. De är rapporterade försvunna i flera dagar. Den 29 april lyckades de två journalisterna bryta sig ur den paramilitära avspärrningen och ta sig till säkerhet.
Bety Cariño deltog senast i människorättsorganisationen Front Lines konferens i Dublin i år. Där sade hon bland annat: ”I Mexiko förnekas ursprungsbefolkningen rätten till autonomi. Men i dag vill vi skapa en annan historia: vi gör uppror och vi säger att nu är det nog. I dag är makthavarna rädda för oss eftersom vi inte är rädda för dem, för trots deras hot och förtal, trots deras trakasserier, fortsätter vi att resa oss upp mot en sol som skiner starkt, vi tror att segern för folket närmar sig. Nu är det vår tid, de befriade kvinnornas tid, det underkuvade folkets tid.”

Sholeh Irani
sholeh@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.