Naturen har inte gått på Handelshögskolan

03 maj 2010

Krönika, Miljö

Fredag eftermiddag med repris på lördag morgon klockan 10.00 går ett program på P1 som heter Spanarna. Ett antal personer pratar om olika tecken i tiden. Denna gång var ett av temana askmolnet och dess konsekvenser för flyget. Den som pratade om detta var Göran Everdahl och maken till avhyvling av den nyliberala katekes som präglat “nytänkandet” och tyckandet sedan slutet av 1970-talet var det länge sen vi hörde.

Obekant för ingen är att när askmolnet lamslog flyget i norra Europa så var flygbolagen fly förbannade. De ville upp i luften till varje pris. De gnölade och gnällde om att de kanske var tvungna att betala för hotellrum för strandsatta resenärer. Samma sak inträffade i vintras konstaterade Everdahl. Men då gällde det inte flyget. Samma klagosång kom från tåg- och pendeltågsentreprenörerna.

Slutsatsen för Everdahl var att all denna ilska riktade sig mot en kraft som nyliberalerna inte lyckats styra. En kraft som inte i vinstens intresse slimmat organsiationer, dragit ner på underhåll, konkurrensutsatts, avreglerats, privatiserats. Eller som han avslutningsvis konstaterade:

Naturen har inte gått på Handelshögskolan.

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.