Kraftig lönesänkning väntar för rumänerna

17 maj 2010

Nyheter, Utrikes

25 procents lönesänkning, sänkta pensioner och arbetslöshetsunderstöd med 15 procent.
Det är vad som väntar låginkomsttagarna i Rumänien som nu är ytterligare ett av de europeiska länder som dras ner i det nyliberala sammanbrottet.

Efter de enorma nedskärningarna för arbetarna och låginkomsttagarna i Grekland står nu befolkningen i Rumänien på tur.
Företrädare för Rumäniens regering hade i förra veckan ett möte med representanter för Internationella valutafonden, IMF. Rumäniens regering lovade redan förra året att skära i den offentliga sektorn och frysa offentligtanställdas löner och pensioner för att få ett lån på 20 miljarder euro från IMF, EU och Världsbanken, uppger TT. Men dessa anser att nedskärningarna inte har hållit önskad takt.

Redan hot om strejk
Så nu meddelade Rumäniens president Traian Basescu i förra veckan att alla offentligt anställdas löner ska skäras ner med 25 procent – även för dem med minimilön. Dessutom ska pensioner och arbetslöshetsunderstöd ner med 15 procent. Detta i ett land där medellönen ligger på runt 350 euro, cirka 3 400 kronor, i månaden.
Nu väntar omfattande protester och demonstrationer. De offentligtanställda har redan hotat med strejk
– De sociala protesterna blir tuffare än i Grekland, för nedskärningarna kommer i huvudsak att påverka låginkomsttagare i den offentliga sektorn, säger Bogdan Hossu som företräder fackförbundet Cartel Alfa, uppger TT.

KP

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.