Iranska regimen hänger motståndare och ingår avtal om uran

24 maj 2010

Nyheter, Utrikes

I gryningen söndag 9 maj hängdes fem politiskt aktiva i Iran. Fyra av dem var kurder. En av dem kvinna. Samtliga arresterades långt innan de senaste oroligheterna i Iran efter presidentvalet. Ingen av de avrättade erkände de brott de var anklagade för, väpnat motstånd.

Ett par dagar efter detta skrev Iran under en uppgörelse med Turkiet och Brasilien, två av säkerhetsrådets 15 medlemmar. Iran skickar 1 200 kilo av sitt uranbränsle till Turkiet och får bränsle till kärnreaktorer i utbyte. Inom några timmar kom officiella uppgifter om att Iran fortsätter anrika sin uran som planerat.
Shirin Alamhouli var den unga kvinna från Kurdistan som satt i fängelse anklagad för samröre med den irankurdiska gruppen PJAK som driver väpnad kamp. I en intervju med iranska medier utomlands berättade hennes advokat att domaren inte ens lyssnade på hans försvar i rättegången.
– Domaren sade att han måste gå och be sin middagsbön.
Enligt advokaten och Shirins medfångar kunde hon inte tala farsi när hon greps. Under förhör och tortyr, medan hon inte kunde förstå vad som hände runt om henne, lurades hon att erkänna medlemskap i PJAK, vilket hon senare avfärdade. Advokaten grät under radiointervjun och sade att Shirin lärde sig farsi i fängelset och lovade honom att söka till universitetet när hon släppts.

Nyheten om avrättningarna, som genomfördes utan att anhöriga och advokater underrättades, nådde utlandet inom ett par timmar och chockade iranier gick omedelbart ut i spontana manifestationer och demonstrationer för att visa sin avsky. De avrättades anhöriga tog sig till Evinfängelset för att protestera och åtminstone få ut sina barns kroppar. Fallet har nu gått till regimens säkerhetsråd och hittills har man vägrat lämna ut kropparna till familjerna för begravning.
I Stockholm gick flera hundra i demonstration mot iranska ambassaden i torsdags. Enligt närradion Hambastegi var folk arga och upprörda. De ville ta sig in på ambassadens område, de kastade sten, polisen grep in med extra insatser och flera greps. Samma sak skedde i flera europeiska städer. Samma dag gick hela iranska Kurdistan i strejk. Affärerna i storstäderna stängdes och allt var stilla. Solidariteten i Kurdistan överraskade regimen, menar en del kurdiska skribenter.

Överenskommelse eller uttalande?
Medan FN:s säkerhetsråd planerade en skärpning av sanktionerna mot Iran, lyckades regimen genomföra ännu en politisk manöver för att rädda sig undan och ytterligare komplicera beslutsproceduren i FN. I måndags undertecknade Ahmadinejad en överenskommelse som tyder på att Iran i utbyte mot kärnbränsle ska skicka lågt anrikat uran till Turkiet.

Den ökända morgontidningen Keyhan som speglar den mest extremistiska falangen inom regimen och är Ahmadinejads främsta anhängare, skrev i sin ledare att ”deklarationen” var rätt i tiden och hyllade den som en triumf mot väst. Sedan menade Keyhan att iranierna återigen har lurat väst! ”Detta handlade inte om ett avtal utan om en ‘declaration’ det vill säga ett uttalande utan några som helst bindande krav.”
Den andra tunga morgontidningen, Jomhorie Eslami, som inte stödjer Ahmadinejad men ändå håller sig till den högsta religiösa ledaren Khamenei som vägledare, kritiserade Ahmadinejad hårt för att svika Irans intressen och gå emot den högsta ledarens instruktioner om uranbränsleutbyte. Enligt tidningens ledare behövde Iran inte ingå en sådan överenskommelse och bli av med så mycket låganrikat uran.
USA och Europa har sett skeptiskt på Irans manövrerande, och enligt USA:s Hillary Clinton ska säkerhetsrådet inklusive Kina och Ryssland fortsätta med sina sanktionsplaner. Detta medan Iran i sista stund har lyckats splittra säkerhetsrådet och försvåra ett kraftfullt beslut.

Sholeh Irani
sholeh@internationalen.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.