Högerextremister överföll RS-medlemmar

17 maj 2010

Intervju, Nyheter

– Precis som efter andra attacker som skett mot medlemmar i RS så kommer detta enbart att öka vår politiska motivation. Vårt mål blir att engagera så många som möjligt i den antirasistiska kampen. Det säger Patrik Berg, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, som natten till Valborg i år utsattes för en attack från högerextremister.

Natten till fredag 30 april attackerades flera medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna i Uddevalla. En medlem, Patrik Berg som står som första namn på RS Uddevallas valsedel, misshandlades och fick ta emot flera sparkar och slag mot huvudet, skriver Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv. Patrik Berg berättar vad som hände.
Hur mår du?
– Jag mår bra, är dock lite öm i käken fortfarande. Eftersom vi lyckades fly undan snabbt så hann de inte mer än ge mig ett par käftsmällar och en spark. Hade jag/vi inte lyckats göra det så tror jag dock att situationen hade varit rätt så annorlunda.

Hur kunde det här överfallet inträffa och varför skedde det?
– Attacken natten till fredag var inte planerad, utan de stötte på oss medan vi satte upp affischer inför vår första majmanifestation. Antagligen kände de till oss och ville hämnas på grund av den antirasistiska motdemonstration vi organiserade i Uddevalla våren 2009 som svar på sverigedemokraternas torgmöte samma dag.

Har ni fått ytterligare reaktioner från nazisterna?
– På Första maj, precis när vår manifestation skulle börja, så dök cirka tio fascister upp (de som var med i överfallet samt några till) och välte vårt bokbord och började hota och kasta saker på såväl medlemmar som vanliga besökare. Det var då de själva sa att attacken var en hämnd för vad de anser vara vårt sabotage av SD-mötet. (Själva misshandeln sa de dock ingenting om). Situationen var väldigt hotfull men de lämnade platsen efter att folk börjat ringa polisen.

Kommer det här att påverka Rättvisepartiet Socialisternas fortsatta arbete?
– Precis som efter andra attacker som skett mot medlemmar ur RS så kommer detta enbart att öka vår politiska motivation. Att trappa upp det antirasistiska arbetet är oerhört viktigt i en sådan här situation, då det gäller att försvara möjligheten för såväl socialister som andra; antirasister, invandrare, homosexuella och så vidare att kunna vistas på gator och torg utan att riskera att bli attackerade av nazister och rasister. Vårt mål blir att engagera så många som möjligt i den antirasistiska kampen.
Vad händer nu?
– Vi kommer att genomföra en manifestation mot det nazistiska och rasistiska våldet på Kungstorget i Uddevalla kl. 17.00 nästa vecka (14 maj), och både innan och efter det så kommer vi att bedriva en intensiv antirasistisk kampanj här. Vi har också startat upp ett antirasistiskt nätverk, Uddevallas nätverk mot rasism, som är öppet för alla progressiva, antirasistiska organisationer och individer.
– I övrigt är misshandeln polisanmäld och under utredning. Vi förlitar oss dock inte på polisens förmåga att försvara oss mot fascisternas attacker.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.