Grekland i generalstrejk

10 maj 2010

Nyheter, Utrikes

Demonstrationer, strejker och upplopp har avlöst varandra runt om i Grekland sedan den ekonomiska krisen i landet blev ett faktum. Det är EU:s räddningspaket, som innebär stora nedskärningar och förlorade inkomster och förmåner för arbetare, som väcker stor frustration hos de grekiska fackförbunden. Därför utlystes i veckan en generalstrejk i Grekland som varade i två dygn.

Det är ADEDY, den fackliga paraplyorganisationen för offentligt anställda och GSEE, paraplyorganisationen för privatanställda, som anordnade strejken. Tillsammans representerar de cirka två och en halv miljon arbetare, vilket motsvarar halva Greklands arbetsstyrka.
Bakgrunden är att Grekland har beviljats det miljardlån från EU/IMF som ska få rätsida på landets ekonomi. Men räddningspaketet kommer att medföra mycket hårda sparkrav som höjd pensionsålder, sänkta löner och bortskurna förmåner, samt kraftiga neddragningar inom vård och skola.

Facket reagerar
Det här kommer främst att drabba de offentliganställda som bland annat kan få en lönesänkning på 15 procent då årets två bonuslöner skärs bort. Detta har fått de grekiska fackförbunden att reagera.
– Det grekiska folket är inte skyldigt någonting till någon. Det är däremot de som skamlöst har snott offentliga medel och pensionsfonder, säger vänsterkoalitionen SYRIZA:s ledare Alexis Tsipras till nyhetsbyrån AP, och syftar på den regerande makten som ofta beskylls för korruption.

”I fängelse bums”
Också Dimitris Bratis, ordförande för Greklands lärarförbund DOE, säger till nyhetssidan Bloomberg Businessweek att uträkningarna för besparingsplanen är ”djupt orättvisa”.
– Vi förväntas betala för krisen. Återigen ska de grekiska skattebetalarna stå för kostnaderna, säger han.
En grekiska bosatt i Sverige, som Internationalen talat med, menar att problemet är att alla politiker är korrumperade och inte längre har något förtroende hos folket.
– Folket skulle lita mer på makten om alla nuvarande och föregående politiker åkte i fängelse, bums. Politikerna har länge misskött sig och provocerat folket. Nu kommer det bli svårt för folk att överleva och de kommer att reagera starkt.
En svenska bosatt i Grekland kommenterar landets stora svarta marknad på sin blogg:
”Mentaliteten [är] att var och en är sin egen lyckas smed, att alla myndighetspersoner och politiker är opålitliga och korrupta – alltså är det bra om jag kan sno dem på pengar genom att inte betala skatt, men samtidigt bra att de går att muta när det behövs.”
Generalstrejken som varade den 4 och 5 maj var ADEDY:s och GSEE:s tredje gemensamma strejk mot regeringens åtstramningsplaner sedan årets början, rapporterar Reuters.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.