Fiskolja från Västsahara stoppad

03 maj 2010

Nyheter, Utrikes

”En norsk storskalig import från Västsahara av ca 20 000 ton fiskolja, som kräver ca 240 000 ton fiskråvara, har nu stoppats. Beskedet kom några veckor efter avslöjandet att vissa av hälsokostindustrins Omega 3-kapslar innehöll regelvidrigt importerad fiskolja från Västsahara.” Detta skriver organisationen Västsaharaaktionen, aktiva i kampen för ett självständigt Västsahara.

Importen av västsaharisk fiskolja till norska laxodlingar upphör. Detta besked kom i påskveckan sedan den norske handelsministern Trond Giske ingripit och stoppat den växande fiskoljeimporten till Norge från det ockuperade Västsahara. 240 000 ton fisk, så mycket råvara går det åt till att producera 20 000 ton fiskolja, och den norske storimportören CG Rieber tvingas nu upphöra med sin import. Merparten av fiskoljan har gått till foder för Norges omfattande fiskodlingar, skriver Västsaharaaktionen.
Importen började i blygsam skala och låg år 2000 på 0,6 miljoner euro, men steg år 2008 till hela 17 miljoner. Siffran för det senaste året hamnar på 12 miljoner euro, vilket motsvarar närmare 120 miljoner kronor. Detta innebär en tjugodubbling på tio år och det är alltså affärer i hundramiljonersklassen som nu upphör, skriver Västsaharaaktionen.

Kritik gav resultat
Handeln med fiskoljan har kritiserats både av norska miljöorganisationer och en bred Västsaharaopinion. När svenska SVT visade tv-program (Uppdrag Granskning) om hur norska tankbåtar levererade fiskoljan till hälsokostindustrin (Omega 3), så kulminerade kritiken och programmen skapade tumult i hälsokostindustrin. Den här gången är det foderindustrin som är i blåsväder och det är denna som kritiken nu gäller.
Även den norska regeringen har agerat och tagit sitt ansvar genom sitt aktieinnehav i halvstatliga fiskodlingskoncernen Cermaq och dess dotterbolag Ewos, vilka tillverkar fiskfoder för laxodlingar.
– Importen upphör när gällande kvartalsavtal går ut, säger Peter Hagen, kommunikationschef i Ewos, enligt Västsaharaaktionen. Den norska regeringen uppmanar norska företag att inte investera i Västsahara eller handla med varor därifrån, något som uppskattas av Sigrun Espe, på Norska stödkommittén för Västsahara.
– Vi är glada att den norska regeringen har tagit den här affären på allvar. Budskapet har nått fram till Ewos styrelserum, säger hon.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.