Finland planerar två nya kärnkraftverk

03 maj 2010

Miljö, Nyheter, Utrikes

”Ingen förutom kärnindustrin behöver fler kärnkraftverk i Finland. Det är skamligt att de finska myndigheterna verkar dela säng med kärnkraftsföretagen.”
Detta skriver miljöorganisationen Klimax i ett pressmeddelande angående kampanjen ”Stoppa kärnkraften – Östersjöturnén 2010”.

Onsdag 21 april offentliggjorde den finländska regeringen sitt förslag om att bygga två nya kärnreaktorer i Finland: en reaktor till vid Olkiluoto, samt ett nytt kärnkraftverk åt ”Fennovoima”.
”Finska regeringens obegripliga beslut att stödja fler reaktorer har mötts med hård kritik av kärnkraftsmotståndare runtom Europa och resten av världen. Regeringen är tydligen villig att offra människors hälsa och miljön för kärnkraftsindustrins ekonomiska vinning.”, skriver Klimax, och fortsätter: ”Östersjön är enligt experter i de omkringliggande länderna det mest radioaktiva havet i hela världen. Vid sidan av nedfallet från Tjernobyl och utsläppen från kärnanläggningen Sellafield i Storbritannien, är Sveriges, Finlands och Rysslands kärnkraftverk de största förorenarna. De föreslagna nya kärnkraftverken, urangruvorna och slutförvaringsanläggningarna kommer att öka den ansvarslösa strålningsföroreningen av Östersjön.”

Vill stärka samarbetet
Den svenska miljöorganisationen deltar i kampanjen ”Stoppa kärnkraften – Östersjöturnén 2010”, som arrangeras i samarbete med en mängd antikärnkraftsrörelser från länderna runtom Östersjön. Målet med turnén är framförallt att informera medborgarna kring Östersjön om kärnindustrianläggningarnas inverkan på miljö och invånare i området, samt att öka medvetenheten om farorna med kärnkraften. Kampanjen vill också stärka samarbetet mellan de olika ländernas antikärnkraftsorganisationer. Turnén inleds i Finland, på Åland den 22 juni och avslutas, efter att ha turnérat runt i Östersjöns städer, den 21 augusti på finsk mark.
”Vi inleder infoturnén i Finland i slutet av parlamentssäsongen, innan politikerna åker på sommarlov. Och vi kommer tillbaka till Finland i slutet av ”Stoppa Kärnkraften – Östersjöturnén 2010” i slutet av augusti, för att försäkra att kärnkraftsmotståndet är på plats när parlamentet börjar jobba igen. Vi låter dem inte åka på semester och sedan köra in kärnkraften i Finland senare.”, säger en representant för kampanjen i ett uttalande.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.