Stridsvilja på bruket i Figeholm

21 april 2010

Inrikes, Nyheter

– Det är helt horribelt att IF Metall kan skriva på ett sådant pissavtal.
Dennis Bäckman från Pappers avdelning 86 i Figeholm skräder inte orden när han beskriver IF Metalledningens agerande i avtalsrörelsen.

Ett Pappers som nu står ensam kvar vid fronten sedan alla fackliga organisationer som omfattas av Industriavtalet vikit ner sig i årets avtal.

I måndags startade Pappers en övertidsblockad.
På fredag kan 3 300 pappersarbetare vara ute i strejk om inget avtal är klart innan dess.

Pappersarbetareförbundet omfattar 22 000 medlemmar. De finns på en rad pappersbruk som gick för högvarv och gjorde jättelika vinster innan den ekonomiska krisen rullade in. Men dessa industrier återhämtade sig snabbt och var enligt vad förbundets ordförande Jan-Henrik Sandberg uppger för www.lotidningen.se en ”bransch som gick mycket bra under 2009 och har en fortsatt gynnsam utveckling första kvartalet i år”.

Pappers omfattas som övriga industriförbund av Industriavtalet som funnits sedan 1997. Ett industriavtal som nu knakar i fogarna under den pågående avtalsrörelsen, som ser ut att resultera i den första strejken sedan dess tillkomst.

Så sent som i slutet av förra veckan sa förbundet blankt nej till medlarnas förslag till avtal medan arbetsgivarna i Skogsindustrierna sa ja. Budet var mer eller mindre en blåkopia av IF Metalls avtal, med en avtalsperiod på 22 månader och löneökningar på 3,2 procent.

”Reallönesänkning”

– Vi säger inte ja till lönesänkningar. De industriavtal som är tecknade ger definitivt en reallönesänkning i år och troligen också på hela avtalsperioden, säger Jan-Henrik Sandberg.

Dennis Bäckman är ordförande för avdelning 86 i Figeholm, och han är inte nådig i sin kritik av i första hand IF Metalls agerande. Dennis Bäckman för sin del är mer eller mindre övertygad om att det blir strejk, med start denna fredag.

– De förbund som omfattas av Industriavtalet hade ju kommit överens om att vi gemensamt skulle driva frågor om reallöneökningar, få en godtagbar lösning på bemanningsfrågan och få ett heltäckande avtal. Ändå överger de andra allt vi kommit överens om. Att tjänstemännen i Unionen gör det är inte förvånande, men IF Metalls, Livs och GS agerande är rent ut sagt sorgligt.

Dennis Bäckmans åsikt om IF Metall är enkel och entydig.
– Det är inget go i förbundet. De mobiliserar inte sina styrkor. De bara viker ner sig.
Med styrkor menar Dennis Bäckman att Metall är det största industriförbundet med över 300 000 medlemmar.
– Det är helt enkelt för dåligt. De skriver under ett avtal som innebär en reallönesänkning. Det är helt horribelt att IF Metall kan skriva på ett sådant pissavtal. Deras styrka finns bara på pappret. Det är synd om alla förtroendevalda som får ta skiten på golvet.

Övertidsblockad

Dennis Bäckman tror att en del av förklaringen är att Pappers har en helt annan organisationsstruktur. Varje avdelningsordförande finns på arbetsplatsen och har nära kontakt med medlemmarna.
– Jag käkar frukost varenda arbetsdag med medlemmarna. Det gör att vi har en helt annan kontakt och jag får höra direkt av medlemmarna vad de tycker.

Sedan i måndags är Pappers ute i en övertidsblockad och stopp för inhyrning av folk från bemanningsföretag.
På fredag kan strejken vara ett faktum. 3 500 inom pappersindustrin kan då vara ute i strejk. Utanför SCA i Munksund, Iggesunds Bruk, Korsnäs i Gävle, Stora Enso i Skoghall, Väröbruk och Skärblacka Bruk kommer det då att finnas strejkvakter.
Kraven från Pappers ligger hittills fast. Återanställning även vid inhyrning, låglönesatsning och reallöneökningar.

Strejken, om den blir av, kommer att mötas av en furiös moteld och smutskastning. Från arbetsgivare, från borgerliga skribenter i olika skräckreportage. Att de övriga facken som omfattas av industriavtalet solidariserar sig är inte troligt, då deras toppförhandlare kommer att stå med byxorna vid anklarna om Pappers får ett bättre avtal genom att använda sig av medlemmarnas styrka och ta strid.

Men Pappers har ett trumfkort. Samtliga arbetsplatser som nu tas ut i strejk går med stora vinster, plus att pappersarbetarna arbetar i processindustrin där varje stopp i produktionen är mycket dyrbart.
– Vår beredskap här på Figeholm är god. Medlemmarna vet vad det handlar om. Stridsviljan är god, sammanfattar Dennis Bäckman.
Uppgiften för de stridbara delarna av fackföreningsrörelsen är nu att visa Pappers, om det blir strejk, sin solidaritet.

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.