Pappers tar ansvar: Strejkar för medlemmarnas intressen

26 april 2010

Inrikes, Nyheter

Pappersstrejken fortsätter, även om nya förhandlingar inletts. Om inget avtal uppnås kommer ytterligare 2 800 pappersarbetare vara ute i strejk från och med måndag 26 april.

Svenskt Näringsliv styr med järnhand arbetsgivarorganisationerna i årets avtalsrörelse. Inget avtal får undertecknas utan att direktörsorganisationen givit sitt samtycke.
Påhoppen på de förbund som tar strid för sina medlemmar, Pappers och Elektrikerförbundet, kommer nu slag i slag. Stora påkostade annonser i kvällstidningar där de bägge organisationerna anklagas för att mer eller mindre köra svensk industri i botten.
”Oansvariga stridsåtgärder” gormar Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren.
”Pappers måste inse att strejken och det utvidgade strejkvarslet skadar förtroendet för fackföreningsrörelsen. Pappers lönekrav överstiger vida vad andra fackförbund avtalat om i årets avtalsrörelse”, kommenterar samma organisations ordförande Signhild Arnegård Hansen.
Sanningen är den rakt motsatta. Pappers och Elektrikerförbundet tar ansvar. Inte för motparternas och Svenskt Näringslivs självpåtagna rätt att ensidigt bestämma över de avtal som de fackliga organisationernas medlemmar ska arbeta under. Inte för att bland annat IF Metall tecknat ett avtal som är en total kapitulation både när det gäller lönekrav och inte minst den så heta bemanningsfrågan.
De bägge organisationerna tar ansvar för de krav som för länge sedan bestämts inom ramen för LO-samordningen. De vägrar hittills att teckna ett reallönesänkningsavtal och göra en lika usel lösning på bemanningsfrågan som IF Metall.
Pappers och Elektrikerförbundet har helt enkelt tvingats ut i konflikt av arbetsgivarna för att de försvarar sina medlemmars intressen och inte direktörernas och Svenskt Näringslivs intressen.
De gör vad som borde vara en självklarhet för varje facklig organisation att göra.

Dessbättre växer nu stödet för Pappers konflikt. Transportarbetareförbundet har lagt ett varsel om sympatiåtgärder som gäller arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, och som innebär blockad av hantering av allt gods till och från bruk som tagits ut i strejk. Den stridbara Hamn-Fyran skriver att ”avdelningen står givetvis bakom pappersarbetarnas krav”. LO har uttalat sitt stöd både för Pappers och Elektrikerna.
Dagens Arbete rapporterar att det ”utländska stödet till Pappers är massivt”.
Stödmail har kommit in från bland annat Australien, Belgien, Finland, Nederländerna, Schweiz, Skottland och Sydafrika.
Från förra fredagen pågår en strejk vid sex olika bruk och som omfattar 3 000 av Pappers medlemmar. Sedan tidigare ligger en övertidsblockad och ett förbud mot inhyrning av personal. Ett nytt strejkvarsel har lagts för ytterligare 2 800 som berör Stora Enso Fors, Södra Cell Mönsterås, Billerudägda Gruvön, Kappa Piteå, SCA Obbolo utanför Umeå samt Korsnäs Frövi. Om inget avtal uppnås startar den andra strejkvågen måndag 26 april.
I helgen har förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna återupptagits. De avbröts under måndagen men fortsatte i onsdags.
– Det har förts vettiga diskussioner, sa Pappers avtalsansvarige Matts Jutterström till www.dagensarbete.se efter måndagens förhandlingar.

Stämmer uppgifterna från Skogsindustrierna att strejkerna vid de sex bruk som varit ute i strejk sedan i fredags kostat 50 miljoner i uteblivna exportintäkter kan det vara ett tecken på att arbetsgivarna är beredda att ge vika lite från sin konfrontationslinje. Men å andra sidan har Svenskt Näringsliv utlovat vad de kallar för ”100 procents skadetäckning” för de företag där det strejkats.
Ett annat tecken på att en avtalsuppgörelse kan komma att träffas i veckan är att Pappers inkallade sin stora förhandlingsdelegation till i onsdags.
Kjell Pettersson

Ni är inte ensamma
Årets avtalsrörelse blev en katastrof för vårt förbund.
I frågan om återanställningsrätten, som blåstes upp som den stora principen att ta strid för lade sig våra förhandlare platt till marken och slöt i den heliga arbetsfredens namn ett avtal som av många ses som en ytterligare försämring t.o.m. i förhållande till den nuvarande lagstiftningen.
I detta fackliga mörker är det likväl gott att se att det inom LO-kollektivet finns åtminstone ett förbund som är berett att stå upp för sina medlemmar och vågar ta strid för de fackliga principerna.
Stå på er kamrater!
Låt inte arbetsgivarna skrämma skiten ur er också!
Gruppstyrelse 30, 32, 34 och 35 (som representerar 1 300 på Volvo Lastvagnars Tuvefabrik) Volvo Verkstadsklubb IF Metall

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.