Lenin tillbaka i S:t Petersburg

26 april 2010

Nyheter, Utrikes

Den 22 april i samband med 140-årsdagen av Lenins födelse återuppfördes en nyrenoverad Leninstaty i centrala S:t Petersburg, tidigare Leningrad.

Monumentet på Lenintorget framför Finländska järnvägsstationen hade sprängskadats efter ett bombattentat förra året, varefter Lenin fick genomgå en grundlig reparation och restaurering för en kostnad av ungefär 6 miljoner rubel, eller 1,4 miljoner svenska kronor. Högerextrema grupper tros ligga bakom attacken, men ingen har hittills ställts inför rätta.
Statyn är en av de äldsta Leninstatyerna och av stort kulturellt värde. Den restes 1926, två år efter Lenins död, på den historiska plats utanför Finländska järnvägsstationen där Lenin uppstigen på en stridsvagn höll sitt första offentliga tal direkt efter återkomsten till Ryssland från exilen i samband med revolutionen 1917.
Medan Leninstatyer och andra monument från kommunisttiden har förstörts i de flesta östeuropeiska länder, där det stalinistiska förtrycket också var förknippat med nationellt förtryck, vårdar man i Ryssland tjugo år efter Sovjetunionens fall fortfarande mycket av sitt historiska och kulturella arv från Sovjettiden, och Lenin är fortfarande populär bland ryssarna.

Per Leander
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.