Centern vek sig om uranbrytning

12 april 2010

Inrikes, Nyheter

– Jag känner att jag inte kan rösta emot min egen motion i morgon. Jag kommer inte att delta i voteringen.
Det sade Per Åsling (C) inför riksdagens omröstning om uranbrytning.

Torsdag 25 mars genomförde riksdagen en omröstning om huruvida uranbrytning ska tillåtas i Sverige. Centerpartisten Per Åsling som lagt en motion om att kommunerna ska ha veto när det gäller uranprospektering förväntades rösta med oppositionen i frågan. Men Per Åsling klarade inte trycket från den borgerliga majoriteten och valde att åka på turistmässa till Göteborg i stället för att delta i riksdagens omröstning, skriver SVT på sin hemsida. Detta beslut av Per Åsling hjälpte sannolikt till att föra regeringens förslag om att öppna upp för uranbrytning i Sverige, i hamn.
Endast två centerpartister valde att rösta med oppositionen trots att ett antal centerpartister från början krävt lokalt inflytande över uranprospektering och tillstånd för provborrning. De borgerliga vann med fem rösters marginal i omröstningen.
Enligt ett pressmeddelande från socialdemokraterna skriver de rödgröna partierna i ett gemensamt yttrande att ”Vi ser inte framför oss någon uranbrytning i Sverige och avser i regeringsställning att genomföra de förändringar av lagstiftningen som är nödvändiga för att säkerställa detta principiella ställningstagande”.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.