120 blockadvakter från SACi tumult utanför Berns, Stockholm

20 april 2010

Inrikes, Nyheter

”No pasaran – no, no, no pasaran” löd stridsropet sent på lördag kväll och långt in på natten mot söndag, skriver tidningen Offensiv i en rapport från lördagens blockad av restaurangen Berns i Stockholm.
Närmare 120, mest unga, blockadvakter deltog i en flera timmar lång kamp, anordnad av fackförbundet SAC i protest mot att arbetare sagts upp av fackliga skäl.

Blockadvakterna uppmanade krogens besökare att inte gå in och polisen, som hela tiden uppträdde som ett slags privata dörrvakter åt Berns, försökte å sin sida ständigt bryta upp kedjorna av blockadvakter, enligt tidningen.
Mer än hundra personer samlades i lördags till en demonstration utanför restaurangen Berns i Stockholm. Det var fackförbundet Syndikalisterna som uppmanat sina medlemmar till blockad av krogen. Tvisten handlar om att sju syndikalister, som arbetat på Berns Hotell i mellan två till tio år, har sagts upp. Enligt Berns på grund av arbetsbrist, men enligt Stockholms restaurant- och hotellarbetarsyndikat på grund av att de organiserat sig fackligt, skriver Arbetaren. ”Berns ledning anser att den tidigare sökt dialog, men kommer nu att polisanmäla syndikalisternas stridsmetoder”, skriver tidningen vidare.
Ruben Tastas Duque, SAC, ger här fackets uppfattning.

Vad är bakgrunden till den här blockaden?
– Striden började redan 2007 avseende åtta av våra medlemmar som arbetade som nattstädare och som var asylsökande och därför ”papperslösa”. Striden resulterade i seger. Redan efter en blockad fick de lönen höjd från 16 000 till 20 000 kr, semesterersättningen höjt från 12 procent till 15 procent och arbetstiden minskade från 50 timmar i veckan till 30 timmar, samt självbestämmande och egen ledning av sitt arbete.
– 2008-2009 var det dags igen, och det här gången gällde det tre kamrater MED papper som arbetade via bemanningsföretaget NCA. Där vann vi två strider. Först för fasta tjänster och korrekta anställningsavtal, och sen när de skulle sparkas fick de arbete vid Berns Hotell. Snart var alla åtta anställda på hotellet medlemmar hos oss och då bestämde sig Berns, i maskopi med NCA att sparka dem. Den enda som fick behålla jobbet när Berns tog över städningen i egen regi var en som hoppade av från sektionen och lämnade LS (Lokal samorganisation av SAC).

Vad händer nu?
– Vi kommer att trappa upp striden med flera, längre och hårdare blockader mot Berns och China Teatern och även börja med blockader mot moderbolaget London & Regionals kontor på Kungsgatan.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.