”Öppen programvara” – rena piratdådet?

12 april 2010

Nyheter, Utrikes

Allt fler regeringar har börjat använda öppen programvara (open source) i delar av sin offentliga sektor. Nu har en amerikansk paraplyorganisation för amerikanska företag satt upp Indonesien på en lista över stater som anses hota handelsintressen, eftersom regeringen uppmanar till användning av öppen programvara.

Öppen programvara är helt lagligt och har många fördelar för stora organisationer, menar många. Till exempel började den brittiska regeringen uppmana sina departement och offentliga sektor att använda sådana program i början av 2009. Enligt BBC skulle regeringen kunna tjäna upp till 600 miljoner pund varje år på detta programvarubyte.
2009 skickade även Indonesiens regering ut en uppmaning till alla centrala och regionala politiska församlingar, inklusive statliga företag, att börja använda gratis programvara. Anledningen är dels att minska regeringens utgifter, dels att minska risken för piratanvändning av betalmjukvara.
På grund av detta har landet satts upp på listan Special 301, som varje år sätts ihop av sju organisationer som representerar över 1 900 amerikanska företag, the Intellectual Property Alliance (IIPA). Special 301 namnger bland annat de länder som vägrar skydda immateriella äganderättigheter på ett ”lämpligt och effektivt sätt” och som hindrar amerikanska personer som är beroende av dessa rättigheter tillgång till marknader, enligt IIPA:s hemsida. Lobbygruppen lämnar sedan över listan till USA:s kontor för handelsrepresentation.
Special 301 används ofta som press för att få regeringar att ändra sin policy och sina beslut, kommenterar tidningen the Guardian, och menar att många företag också använder öppen programvara, men dessa nämns inte av IIPA.

Äganderättigheter
Enligt IIPA underminerar Indonesiens regering mjukvaruindustrins konkurrenskraft eftersom uppmaningen att använda öppen programvara stänger ute vinstdrivande företag från statens datamarknad: ”På detta sätt misslyckas den att bygga respekt för immateriella äganderättigheter”, motiverar IIPA listningen.
2009 års Special 301 hade listat 47 länder som hade en ”problematisk” hantering av copyright, och rekommenderade åtgärder till 48 länder. The Guardian skriver att detta i praktiken utgör ”en lista över länder som USA:s regering anser vara fiender till kapitalismen”. Juridikprofessorn Andres Guadamuz, som på sin blogg skrivit om fallet med Indonesien, kallar Special 301 för ”den största käppen” i USA:s handelsrepresentations arsenal av påtryckningsmedel. IIPA:s inblandning i fallet med Indonesien visar tydligt att enbart kommersiella immateriella rättigheter är värda att försvara, allt annat – inklusive helt legitima gratisprogram – anses lika illa som piratkopiering av nätverket, skriver Andres Guadamuz oroligt.

Linn Hjort
linn@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.