”Metallavtalet ska ut på omröstning”

12 april 2010

Inrikes, Nyheter

Avtalet ut på omröstning! Det kräver Kenneth Bergqvist, ordförande för IF Metallklubben på Indexator i västerbottniska Vindeln. Klubben har skickat ut en namninsamling som har fått gensvar bland annat från Volvo Lastvagnar i Tuve.

IF Metalltopparnas avtal med Teknikföretagen har rört upp känslorna bland många medlemmar och lokala klubbar.
En av dem är den på Indexator i Vindeln. Där har IF Metallklubben 95 medlemmar och man tillverkar bland annat hydraulmotorer till skogsmaskiner.
Klubbens ordförande heter Kenneth Bergqvist. I förra veckan startade han och den lokala klubben en namninsamling med kravet om avtalsomröstning bland Metalls medlemmar inför det möte som avtalsrådet har denna vecka.

Varför startade ni namninsamlingen?
– Anledningarna är flera. För det första nivån på avtalet. 0,9 procent i lönepåslag första året, en summa som knappast kommer att skydda oss mot inflationen.
– Den andra är att IF Metalltoppen, i det här fallet ordförande Stefan Löfven och avtalssekretare Veli-Pekka Säikkälä, som dyrt och heligt lovade att krisavtalet var en engångsföreteelse tilltagen i extrem lågkonjunktur som aldrig skulle upprepas, nu har skrivit på en förlängning i och med det nya avtalet.
– Den tredje är bemanningsfrågan. Här har man slutit en mycket dålig kompromiss som stärker arbetsgivarna och inte oss metallare.
– En fjärde fråga som helt glömdes bort är inflytandefrågorna. Det kan gälla allt från arbetsmiljön, produktionsfrågor eller ett stärkande av MBL. Detta kom helt bort, säger Kenneth Bergqvist.
Kenneth Bergqvist framhåller också att han tycker att det är dåligt att ge vika utan att ta strid eller åtminstone varsla om stridsåtgärder.
– De som förhandlat har haft två mål för ögonen. Nämligen till varje pris undvika att det blev konflikt, och att bli klara före den första april då det gamla avtalet gått ut.

Hur har det gått med namninsamlingen med kravet på avtalsomröstning?
– Med tanke på att vi startade i mitten av förra veckan och att påskhelgen kommit emellan får jag säga hyfsat. Vi har fått respons i media. Flera klubbar här i Västerbotten har samlat namn. På Ålö Maskiner skrev tydligen alla 200 metallare under, på Volvo Lastvagnar i Umeå pågår namninsamlingen för fullt på golvet. Andra lokala klubbar har hört av sig, bland annat i Borås. Och de fackliga gruppstyrelserna vid Volvo Lastvagnar i Tuve/Göteborg uppmanar avtalsrådet att rösta nej till avtalet.
Gruppstyrelserna vid Volvo Lastvagnar representerar cirka 1 300 metallare, och ordförande för en av gruppstyrelserna är Tomas Johansson. Han säger så här till www.gp.se/ekonomi när han motiverar:
– Inför årets avtalsrörelse var hela fackföreningsrörelsen ense om att täppa till luckan i LAS, som gör det möjligt för företagen att kringgå lagen genom att anlita bemanningsföretag, i stället för att återanställa. Nu skapas i stället nya luckor som ger möjlighet att runda LAS, säger Tomas Johansson.
Torsdagen denna vecka träffades IF Metalls avtalsråd som består av 150 representanter samt förbundsstyrelsen. På dagordningen står givetvis avtalet.
Internationalen talade med Kenneth Bergqvist strax före avtalsrådet. Han är en av dem som deltar.
– Ja, genom flera återbud ska jag vara med eftersom jag är fjärde ersättare. Man ska inte ha för stora förhoppningar på att avtalet kommer att avvisas. Att komma ihåg är att omröstningen om att godkänna eller förkasta avtalet endast är rådgivande.
– Jag, eller rättare sagt vi från Västerbotten som är emot avtalsuppgörelsen kommer först rekommendera att avtalet går ut på allmän medlemsomröstning. Avslås detta kommer vi att föreslå avslag på det nya avtalet, säger Kenneth Bergqvist från Indexator i Vindeln.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.