”Inga federala pengar till aborter”

20 april 2010

Nyheter, Utrikes

I en kompromiss för att få igenom den hett debatterade vårdreformen skrev USA:s president Barack Obama dagen efter under en verkställande order som förbjuder att federala medel används till aborter. Samtidigt återupptogs federalt stöd till sexualundervisning som predikar avhållsamhet.

Inför omröstningen om vårdreformen satte en grupp demokrater som är emot rätten till abort press på president Obama att bannlysa användning av federala medel till abort. Hade gruppen vägrat att rösta för vårdreformen hade den inte gått igenom, skriver analytiker om frågan. Bara några timmar innan röstningen om reformen skulle hållas nåddes kompromissen, skriver the Washington Times. Dagen efter skrevs verkställandet under i tysthet, inga journalister tilläts närvara.
Förutom att ordern upprätthåller förbudet att använda federala medel till abortingrepp – utom i fall som rör våldtäkt, incest eller då moderns liv är hotat – slår den också fast 50 miljoner dollar per år till sexualkunskap i offentligt finansierade skolor som enbart handlar om att lära ut avhållsamhet före äktenskapet. Dessutom får enskilda stater rätt att utesluta abort från sjukförsäkringar som administreras federalt.

Obama får kritik
Amerikanska kvinnoorganisationer och medborgerliga rättighetsorganisationer kritiserar Obama skarpt. Laura Murphy från the American Civil Liberties Union menade att vårdreformen förverkligades ”till ett mycket högt pris för kvinnors rätt till reproduktiv vård”. Flera kritiker menar att det är kvinnor med låg inkomst som kommer att drabbas av kompromissen.
Även sexualundervisningsplanen kritiseras
– Lagen slösar bort miljontals dollar på att återuppväcka ett misslyckat sexualkunskapsprogram från de döda. [Och det] motarbetar hälsosam, mer effektiv och livräddande utbildning som verkligen behövs för våra unga, kommenterade Laura Murphy till nyhetsbyrån IPS.
Samtidigt kritiserar republikanerna verkställandet för att det är för lätt att dra tillbaka det, och för att det inte kommer få någon effekt.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.