Vattenfall sänker löner i Tyskland

22 mars 2010

Inrikes, Nyheter

Vattenfall har en stor verksamhet i Tyskland. Där vill man nu sänka lönerna för en del anställda med omkring 60 000 kronor om året.

Den svenska elmarknaden domineras av kartellen Eon, Fortum och Vattenfall. Tre företag som skär guld med täljkniv genom skyhöga elpriser för konsumenterna.
Vattenfall har också en omfattande verksamhet i Tyskland under namnet Vattenfall Europa. Där gjorde man en vinst förra året på 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 18 miljarder kronor. Men det räcker inte, tycker ledningen för Vattenfall och vill nu genomdriva ett så kallat sparpaket bestående av nedskärningar av personalen och lönesänkningar för de anställda.

Verdi protesterar
Vattenfall vill att lönerna för de anställda ska minska med 180 miljoner euro. För en del anställda innebär det lönesänkningar med hela 6 000 euro, omkring 60 000 svenska kronor om året.
Det tyska storfacket Verdi som organiserar de anställda på Vattenfall har protesterat. Bland annat har Verdi genomfört en manifestation utanför Sveriges ambassad i Berlin.
Seko som är Vattenfalls svenska motpart ger nu de tyska arbetarna sitt fulla stöd.
– Vi har ingen som helst förståelse för att Vattenfall, som gör en så stor vinst genom sin verksamhet i Tyskland, behöver ta till sådana här åtgärder. Det är ju de anställda som i högsta grad är anledningen till goda förtjänsten, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén till www.seko.se

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.