Tiden rinner ut för Mumia Abu-Jamal

01 mars 2010

Nyheter, Utrikes

Aktivister fortsätter att försöka väcka uppmärksamhet kring fallet med den dödsdömde journalisten Mumia Abu-Jamal.
Men chanserna att han ska slippa dödsstraffet blev mindre i januari efter ett utslag av USA:s högsta domstol.

I mars 2008 beslutade USA:s appellationsdomstol att dödsstraffet för Mumia Abu-Jamal skulle bedömas på nytt av en ny jury, vilket stoppade den planerade avrättningen i delstaten Pennsylvania. Men den 19 januari beordrade landets högsta domstol appellationsdomstolen att se över det beslutet, vilket betyder att det är troligt att dödsstraffet kommer att kvarstå.
Reportrar utan gränser menar att beslutet är ”mycket allvarligt” i ljuset av att Mumia Abu-Jamal ”utsattes för en partisk rättegång som skapade tvivel om hans skuld vid tidpunkten för hans dom”.
Efter domen anordnades en presskonferens utanför distriktåklagarens kontor i Philadelphia, globala kampanjer har påbörjats och fler planeras. Till exempel har en internationell petition börjat spridas som uppmanar justitiekanslern att utreda brott mot civila rättigheter i Mumia Abu-Jamals fall.

”Tiden rinner ut… Vi har inte mycket tid”, säger aktivisten Pam Africa i en intervju på webbsidan till en av Mumia Abu-Jamals solidaritetsgrupper, och uppmanar alla att ”organisera, organisera med all styrka ni har” för att rädda Mumia Abu-Jamal och avskaffa dödsstraffet.

Fakta:
Den amerikanske journalisten och före detta Svarta Pantern Mumia Abu-Jamal arresterades för mordet på polisen Daniel Faulkner den 9 december 1981. Han fick dödsstraff, men otaliga överklaganden har förhindrat att det verkställts.
De som kräver Mumia Abu-Jamals frigivning har pekat på många misstag och påhittade bevis i fallet, till exempel ska flera vittnen ha hotats till att peka ut honom som mördaren. Mumia Abu-Jamal skrev mycket om polisens rasism vid tidpunkten för mordet och var mycket impopulär bland poliser och högern. Han har fortsatt att skriva under hela sin tid i fängelse.
För att protestera mot dödsstraffet mot Mumia och andra fångar kan man skriva under på: www.petitiononline.com/Mumialaw/petition.html

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.