Sopgubbarna segrade i Stockholm: Ingen lönesänkning på 7 000 kr

08 mars 2010

Inrikes, Nyheter

Sopgubbarna lyckades vinna över sopentreprenörerna. Det blev ingen lönesänkning och ingen förlängning av arbetstiderna.
Detta efter att Transport och arbetsgivarna skrivit under ett avtal.

Arbetsgivarna och sopentreprenörerna Liselotte Lööf AB och Resta fick ge sig. Det blir ingen lönesänkning på uppemot 7 000 kronor för sopgubbarna vid de två Stockholmsföretagen som har hand om åtta områden i Stockholms innerstad och förorter. Inte heller någon förlängning av arbetstiden på emot 20 procent.
– Det är tack vare en konstruktiv inställning från arbetare och företag vi nått den här lösningen. Kommunen står fortfarande på läktaren och svär sig fri från ansvar för sin upphandling, konstaterar Transports avdelningsombudsman Jim Lassinantti på Transports hemsida efter att det nya avtalet är klart.

Ingen övertid
Fakta ger vid handen att det var sopgubbarnas kollektiva styrka som fick arbetsgivarna att backa. De satte hårt mot hårt. De vägrade övertid och följde arbetsmiljölagstiftningen till punkt och pricka, vilket fick till följd att sopberget kom att växa, och att arbetsgivarna och givetvis de ansvariga högerpolitikerna i kommunen hamnade i en omöjlig situation.
De var helt enkelt tvungna att slå till reträtt för att inte förlora ansiktet helt och hållet.
I praktiken innebär det nya avtalet att ackordet återinförs. Det vill säga att sopgubbarnas incitament för att jobba snabbt ökar.
Men fortfarande är inte allt löst. Transport betonar att arbetsmiljöarbetet kommer att fortsätta och arbetar nu med en kartläggning av dåliga hämtställen.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.