Rasist segrar i Nederländerna: ”Stoppa islamiseringen av vårt land”

15 mars 2010

Kommentar, Nyheter, Utrikes

Geert Wilders kan bli Nederländernas nästa statsminister. Det står klart efter hans partis seger i kommunalvalen 3 mars. Partij van de Vrijheid (Frihetspartiet) bröt igenom i städerna Almere och Haag.

PVV:s seger bekräftade vad alla väntat sig. I Almere, strax öster om Amsterdam, vann Wilders parti 21,6 procent av rösterna och är nu största partiet i kommunen med sossarna i PvdA som tvåa med 17,6 procent av stadens 190 000 medborgare. I Haag kom PVV tvåa efter sossarna som nu har 10 kommunalråd med PVV tätt bakom med 8 platser.

Affischen är från en zionistorganisation i Kanada som uppmanar till stödmanifestation i Toronto för Wilders i Holland.

– Stoppa islamiseringen av vårt land. Så lyder det enda tema som PVV envetet trummar fram vid varje tillfälle. Andra punkter i partiets program syns mindre.

Geert Wilders säger högt vad de som inte tänker tycker. Och han gör det helt medvetet för att skaffa sig en trampolin in i nästa regeringskoalition som måste bildas efter parlamentsvalen den 9 juni i år. Wilders är ingen streetfighter som boxat sig fram på politikens bakgårdar. Ända sedan 1988 har han varit en byråkrat som arbetat inom socialförvaltningen. Bakom den populistiska fasaden döljer sig en vanlig borgerlig statstjänsteman med höga politiska ambitioner.

Han är definitivt rasist, men ingen fascist med ett program för att störta den parlamentariska demokratin. Exempelvis är PVV:s ekonomiska program till 100 procent nyliberalt. Vilket inte hindrade den gode Wilders att av populistiska skäl sätta sig emot ökningen av pensionsåldern från 65 till 67 år. Några pensionärsröster den 5 juni skadar aldrig. Partiet kräver också högre hastighetsgräns på motorvägarna. Några röster kan det ju ge. Nej till Turkiet i EU passar också in i strategin. Och självfallet ett krav på lägre skatter i god nyliberal anda.

Men Wilders och PVV har insett att en radikal ”islamofobi” är bästa språngbrädan till makten. Då sitter det bra med ett krav på att Koranen ska förbjudas i landet. PVV har också hakat på franske presidenten Sarkozys reaktionära angrepp på muslimer och kräver sjalförbud för alla anställda i offentlig tjänst eller i kollektiva aktiviteter finansierade av det allmänna.

– Vi vågar ta oss an känsliga ämnen som islamiseringen och vi talar ett klarspråk som väljarna kan förstå, säger Wilders. För att riktigt fiska röster bland en befolkning som upplevde den tyska nazismen in på bara skinnet säger han att Koranen är en fascistisk bok och, som sagt, bör förbjudas.

– Människorna är utleda på regeringen, på eliten till vänster som inte tar ansvar för någonting, är ett annat av Wilders favoritteman.

– Endera hoppets och optimismens program eller ett program för osäkerhet och islamisering, sa Raymond de Roon, PVV:s vinnande kandidat i Almere, på valkvällen. Men när Wilders kallt kalkylerar sina utspel hettas det vilda oförnuftet upp bland dem som fåtts att tro på skräckpropagandan om ett framtida nederländskt kalifat. Framtiden får utvisa om Wilders kan rida det odjur han grenslat.

Kalla fakta om landets befolkningsmässiga sammansättning och sysselsättningsgraden bland invandrarna har ingen inverkan på dem som inte vill eller kan se. För av landets 16,5 miljoner medborgare är fortfarande 13,2 miljoner av nederländskt ursprung. Bland de övriga 3,3 miljonerna kommer de flesta från före detta holländska kolonier. Vad man sår….

Största gruppen invandrare, 385 000, kommer från Indonesien. Grannen Tyskland bidrar med 379 000 medan 378 000 kommer från Turkiet. Bara 341 000 kommer från Marocko som i PVV:s propaganda får bära det största hundhuvudet. Resten kommer endera från andra gamla holländska kolonier eller andra EU-stater.

Brottslighet och islam

Problemet är naturligtvis att vissa städer eller stadsdelar omvandlats till getton där befolkningen till en majoritet är av utländskt ursprung, med allt av social misär, arbetslöshet och kriminalitet som följer. Wilders poäng är att han lyckas binda samman osäkerheten på gator och torg med islam. Brottslighet i nedslitna stadsdelar blir väldigt synlig och görs mycket synlig av villiga sensationslystna media.

Men det är inte sjalklädda damer och skäggiga moskébesökande herrar som står för osäkerheten på gatorna. Det är naturligtvis lika idiotiskt som att skylla kriminaliteten i Los Angeles svarta kvarter på de svartas kristna tro. Eller att förklara unga latinos kriminalitet med att de är katoliker. Men när rasistisk propaganda används som verktyg är mekanikerna inte noga med måttstocken.

– Vi pekas alltid ut. Vem mördade Pim Fortuyn? En holländare. Vem försökte köra på drottning Beatrix? En holländare. Det var galningar säger man och glömmer snabbt bort dem. Men när en marockan gör något galet då är vi plötsligt alla terrorister. Ändå har våra föräldrar slitit ut sig och byggt alla dessa nya nederländska städer. Då fick de ingen chans att lära sig språk och kultur. Men nu ska de helt plötsligt bevisa att de är integrerade, säger Mohammed Radahi, 38, till den belgiska dagstidningen De Morgen.
De nederländska socialdemokraterna vann en nästan historisk seger i parlamentsvalen 2006. Men av det gjorde de inget. Deras politik rullade på i gamla banor, och anpassningen till de nyliberala kontrareformerna bara intensifierades. Nu kommer de att få betala för sin passivitet och antagligen tappa tio procent i valen 9 juni.

Vågmästare

Även om Wilders inte kommer att besätta statsministerposten efter valet 9 juni står det klart att hans parti kommer att vara vågmästare på högerkanten. Eftersom den sittande koalitionen mellan kristdemokrater och sossar sprack i veckan kring frågan om att vara kvar i Afghanistan eller inte, är en ny koalition mellan de två utesluten. Statsminister Balkenendes parti CDA måste därför ta med Wilders i en koalition för att kunna bilda regering. Balkenende har redan låtit förstå att en sängfösare med Geert Wilders inte är att utesluta.
Parlamentsvalet 9 juni blir en spännande tillställning. Att Wilder blir en centralfigur efter valet står redan nu klart.

– Vad som var möjligt i Almere i dag är möjligt i hela landet i morgon. Vår seger i dag är en språngbräda för seger den 9 juni, utropade Wilders inför hysteriska anhängare i Almare.
Må Allah stoppa honom.

Benny Åsman
intis@internationalen.se

, , , , ,

About Benny Åsman

Gammal utopist som tror en bättre värld är möjlig.

View all posts by Benny Åsman

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.