Nu snöar det igen!

01 mars 2010

Krönika

Så har det hänt igen: det har SNÖAT i Stockholm! Och det är riktigt kallt till på köpet. Mitt i vintern! Vilken överraskning…
I ärlighetens namn är det väl kanske inte det för de flesta av oss, men SL och det privata bolaget MTR som driver tunnelbanan har ännu inte greppat att vi lever på de nordliga breddgraderna, och då blir det så här. Kaos, alltså.

Var ska man börja med klagomålen? Några dagars totalkaos (till skillnad mot de regelbundna förseningarna i t-banan på grund av ”löv på rälsen” under hösten, som är ganska irriterande, framförallt för att ovanstående driftsenheter inte heller har upptäckt att löv faktiskt faller ner varje höst här i Sverige och har gjort så sedan urminnes tid) skulle kunna ursäktas. Typ om vi hade gratis lokaltrafik tillgänglig för alla. Det skulle kunna väga upp ganska mycket.
Men nu har vi inte det.

Faktum är att Stockholm har en dyr lokaltrafik. Jätte, jättedyr. DYRAST I VÄRLDEN, faktiskt. Detta faktum hittar man inte på MTR:s hemsida under fliken ”Kul att veta – statistik”, kan jag tala om.
Men ändå är det omöjligt att sätta in tillräckligt med extrabussar när man ställer in tunnelbanetågen.
Det är klart, det blir ju billigare att uppmana folk att stanna hemma istället, som SL gjorde nu i veckan. Vi vet ju alla att pengarna behövs till att hindra smitare. De lata odågorna som inte vill betala världens högsta biljettpriser för att stå och frysa i minus tjugo grader i väntan på en extrabuss som aldrig kommer och som riskerar jobb, lön och studier på grund av denna ”tunnelbanetrafik i världsklass med starkt kundfokus” (DETTA hittar man däremot på MTR:s hemsida).

Pengarna läggs på att hyra in övervakare vars roll är att misstro varenda hederlig, betalande resenär. Och på att bygga spärrarna högre, och högre, och högre… (Som också gärna vägrar att öppna sig – även för oss som betalat. Snacka om effektivt brottsförebyggande!)
Detta är inget som görs bakom stängda dörrar. Alla i Stockholm vet att spärrarna kontinuerligt byggs om, att biljettpriserna stiger och förseningarna fortgår. Men det är ändå ok för SL att bara säga ”stanna hemma om ni kan”. För vem kommer att säga något? Vem kommer att höja rösten och säga att den här ”servicen” verkligen inte är värd pengarna vi tvingas betala för den?

Tja, tills den dagen kommer kan vi fortsätta rita staplar som visar hur spärrarna och biljettpriserna höjs i samma takt. Medan vi väntar och fryser, väntar och fryser…

Linn Hjort
linn@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.