Ingen uppsägning, inga bemanningsföretag

22 mars 2010

Inrikes, Nyheter

De 91 anställda vid Euromaints ombyggnadsverkstad får behålla sina jobb. Företagsledningen har dragit tillbaka sitt varsel om uppsägning, och om att vissa av de sparkade kunde återanställas. Men då av ett bemanningsföretag.

– Jag tror att det handlar om att vårt fackliga arbete givit resultat. Om att bemanningsfrågan varit het bland politiker och i media. Orderläget nu är inte annorlunda än när varslen kom. Vi har aldrig haft så mycket jobb som nu, det säger Jan-Erik Carlsson, klubbordförande på verkstadsföretaget Euromaint i Malmö till www.sekotidningen.se
Det var i december som företagsledning vid Euromaint varslade samtliga 91 fast anställda om uppsägning. Uppsägningarna väckte uppmärksamhet. Detta därför att de som varslades om sparken hade en möjlighet att komma tillbaka till sina jobb, men då anställda av ett bemanningsföretag som tillfälligt anställda.
Nu slår företaget till backen. De 91 får behålla sina jobb. Företagsledningen förklaring är den rakt motsatta till Jan-Erik Carlsson. Orderläget har vänt. Jan-Erik Carlsson är givetvis glad över beskedet, men framhåller att de anställda blivit härdade efter fem uppsägningar på åtta år.
– Men vi var inte härdade för att bli utkastade och sedan inhyrda, säger han.
För den som följt vad som hänt efter uppsägningarna i december står det klart att de 91 arbetarna vid Euromaint inte tänkte tyst acceptera uppsägningarna.
Troligt också att Euromaints ledning fått en uppmaning från högre arbetsgivarhåll att dra tillbaka uppsägningarna, då arbetsgivarna absolut inte vill ha en lokal konflikt kring bemanningsfrågan i en avtalsrörelse som redan gnisslar betänkligt kring just denna fråga.
Seko centralt säger också via sin ordförande Janne Rudén, när han kommenterar de tillbakadragna varslen, att frågan om att använda bemanningsföretagen för att kringgå Las och återanställningsrätten är ”den enskilt viktigaste frågan i avtalsrörelsen”.
Euromaint ägs av riskkapitalbolaget Ratos vars affärsidé är att köpa företag som inte finns på börsen för att sedan sälja dem dyrt.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.