Ilska på Atens gator Generalstrejk: “Vi kräver en rättvis omfördelning av bördan”

01 mars 2010

Nyheter

I Grekland fortsätter protesterna mot regeringens nedskärningar. Efter veckor av strejker och demonstrationer gick landets största fack, GSEE, ut i generalstrejk. Den följde på veckor av uppmärksammade protester.

EU-kommissionen pressar Greklands vänsterregering under premiärminister Giorgos Papandreou att minska budgetunderskottet från nuvarande dryga tolv procent till EU:s fastslagna gräns på tre procent till år 2012. För att klara detta har regeringen lanserat ett omfattande åtgärdspaket som innebär höjd pensionsålder, frysta löner för offentliganställda, privatiseringar och nedskärningar i offentlig sektor.
Tulltjänstemännens fack med 3 200 medlemmar tvingades avblåsa sin strejk som startade förra veckan efter att finansministeriet fått igenom en domstolsorder som deklarerade att strejken var olaglig. Tusentals offentliganställda gick ut i arga demonstrationer veckan dessförinnan och krävde att regeringen skulle låta “oligarkin betala, inte oss!”.
Och i veckan gick fackförbundet GSEE med 600 000 medlemmar ut i 24 timmars generalstrejk. GSEE menar att de grekiska arbetarlönerna redan nu uppgår till enbart 73 procent av länderna i euroområdet, medan produktiviteten ligger på 93,5 procent. Därmed är det klart att det inte finns utrymme för lägre löner, säger facket, som också menar att krisen används som förevändning för att slå sönder det sista gemensamma och öka marknadens lönsamhet genom extrema nyliberala åtgärder.

“Rättvis omfördelning”
– Vi kräver en rättvis omfördelning av bördan så att arbetstagare och pensionärer inte behöver betala priset för en kris de inte har skapat, sade GSEE:s ordförande Yiannis Panagopoulos till BBC.
“Mänskliga behov före marknadens” var en av huvudparollerna under den väldiga strejken som beskrevs av BBC som “beslutsam” och som vid lunchtid i onsdags hade dragit ut minst 20 000 personer på Atens gator. Landets alla flygplatser stängde och tåg och färjor stod stilla, medan de stora arkeologiska turistattraktionerna hölls stängda.
Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter att en majoritet av grekerna stöder regeringens åtstramningar enligt opinionsundersökningar. 65 procent stödde åtstramningarna den 12 februari, även om 60 procent var emot att pensionsåldern skulle höjas.

Linn Hjort
linn@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.