Hans Linde (V): ”Politiker har ansvar för offren”

22 mars 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

Riksdagen fattade förra veckan med mycket knapp majoritet beslut om att erkänna folkmordet på armenier och andra folkgrupper år 1915-1923, i det dåvarande osmanska riket. Riksdagsledamoten Hans Linde (V) undertecknade den ursprungliga motionen och är nöjd idag.

Det som hände 1915 anses väl av alla seriösa historiker som ett faktum: det var ett folkmord på främst armenier som genomfördes. Varför var det nödvändigt att fatta beslut om saken i riksdagen?
– Om Turkiet själv hade hanterat frågan så som Tyskland gjorde med sin historia hade det inte behövts. Men Turkiet har i stället förhindrat varje seriös diskussion i frågan. Då blir det viktigt att agera utifrån insikten att det inträffade ett folkmord 1915.
Varför just nu?
– Själv har jag drivit frågan hela mandatperioden, Vänsterpartiet i tio år. De grupper som det handlar om har drivit frågan i decennier. Men min motion är från 2008, och alla motioner ska betas av före valet.

Så det var närmast en slump att frågan togs upp strax innan Turkiets premiärminister Tayyip Erdoan skulle göra ett besök i Sverige.
– Ja, ungefär.

En del, bland annat utrikesminister Bildt, anser att riksdagens beslut försvårar den försoningsprocess som är på gång mellan Turkiet och Armenien. Du skriver i ditt pressmeddelande att beslutet ”innebär ett stort steg framåt i försoningsprocessen”. Hur menar du?
– Jag är övertygad om att en verklig försoning kräver att offren får upprättelse. Det är viktigt att sätta press på Turkiet i den frågan.
Ett annat argument har varit att det är olämpligt att blanda in politik i historia.
– Egentligen håller jag med. Men vi som politiker har ett ansvar för att offren får upprättelse.

Beslutet ser snarast ut som en politisk markering.
– Det ska uppfattas just som en politisk markering. Det är meningen att EU, FN, Turkiet också ska erkänna folkmordet.

Utrikesminister Bildt har klart uttryckt att han inte stöder beslutet och att det inte kommer att påverka regeringens linje. Vad säger du om det?
– Jag uppfattar honom som bitter och besviken över den stora prestigeförlust det här innebär. Han var starkt emot erkännandet och åkte på stryk. Sen är hans beteende både orimligt och uppseendeväckande. Han motsätter sig ett riksdagsbeslut och vägrar agera enligt beslutet. Det måste vara, också med Carl Bildts mått mätt, rekord i arrogans.

Det här riksdagsbeslutet blev en stor fråga …
– Ja, det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig när jag la motionen 2008, säger Hans Linde.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.