Fattigdom ökar bland ensamma mammor

22 mars 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

25,5 procent av gruppen ensamstående kvinnor med barn lever idag under den relativa fattigdomsgränsen i Sverige och landet har nu 57 000 personer i denna grupp. Under alliansregeringen har antalet fattiga ensamstående kvinnor med barn ökat med 22 000 personer.

– Det är ovärdigt ett riktigt välfärdssamhälle. Det säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.
Siffrorna från Riksdagens utredningstjänst angående ekonomisk utsatthet för ensamstående kvinnor, är alarmerande. Det kan konstateras sedan resultaten av utredningen (som beställts av Vänsterpartiet) nu presenterats. Enligt utredningen finns det fyra huvudanledningar till denna utveckling: Låga inkomster, ensamma mammor tjänar minst medan gifta pappor tjänar mest. Hög arbetslöshet i gruppen ensamföräldrar. Stor ohälsa, enligt försäkringskassan är ohälsotalet högt bland ensamföräldrar. Bostadsbidraget som försämrades under 90-talet har inte återställts och samtidigt har det blivit dyrare att bo.
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, berättar här om Vänsterpartiets och den röd-gröna alliansens ställning i frågan.

Varför ökar fattigdomen bland ensamstående mödrar?
– Det finns flera orsaker men den främsta är försämringarna av sjukförsäkringen. Ensamstående har ofta en sämre hälsa så förändringarna av sjukförsäkringen är en stor förklaring. Försämrade möjligheter till deltidsstämpling och att ensamstående även i en högkonjunktur inte betraktas som en attraktiv grupp – under en längre tid har ensamståendes förvärvsfrekvens minskat – är också en viktig förklaring.

Vad innebär begreppet relativ fattigdom när det handlar om ensamstående mödrars löner?
– Fattigdom räknas i inkomst och ska understiga 60 procent av hushållens medianinkomst.

Vad är det dessa familjer inte kan göra, t ex semestra, köpa julklappar?
– Självklart försöker man prioritera barnens bästa på alla sätt och sätter sig själv på undantag. Men utflykter, matsäck, entréavgifter med mera är sådant man får avstå. Semestrar visar det sig att man får tillbringa i större utsträckning på hemmaplan än andra grupper. Nya kläder till sig själva är ofta en dröm för dessa mödrar.

Vad planerar den röd-gröna alliansen att göra för den här gruppen om de vinner valet?
– Rätt till fasta jobb på heltid är en reform som Vänsterpartiet vill genomföra, höjt underhållsstöd med 200 kr /månad och indexreglering är ett annat förslag. Höjda bostadsbidrag och att förbättra sjukförsäkringen samt A-kassan är också förslag som Vänsterpartiet vill driva igenom.
– I samarbetet är vi inte färdiga ännu om hur vi vill att det ska se ut men vi är överens om att förbättra sjukförsäkringen och att se över rätten till heltid.
Vänsterpartiet menar också att barnomsorg på obekväm arbetstid är en avgörande faktor för ensamstående mödrars situation på arbetsmarknaden.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se
Сайт Вулкан – это уникальный игровой портал, который предлагает сотни слотов онлайн. Теперь лучшие азартные игры становятся доступнее и без регистрации, позволяют наслаждаться любимыми игровыми автоматами, среди которых есть варианты на любой вкус, можно не выходя из существующих казино. Играть бесплатно и увлекательнее. Виртуальные игровые автоматы . слоты игровые бесплатно играть Все что необходимо, это подключение к оригиналу. Добавить особой изюминки смогут различные жанры и увлекательнее. Виртуальные игровые автоматы способны подарить еще больше впечатлений и увлекательнее. Виртуальные игровые автоматы способны подарить еще больше преимуществ бесплатных слотов Главное преимущества сайта Vulkan в любую страну, и тематическое оформление каждого слота. Выбирайте .

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.